29 / 04 / 2024

Kıbrıs'ın yeni imar planı yürürlüğe girmeyecek!

Kıbrıs'ın yeni imar planı yürürlüğe girmeyecek!

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Gazimağusa, İskele, Yeni Boğaziçi İmar Planı Yasası’nı yasal sürecin doğru işletilmemesi, Plan üzerindeki teknik tartışmaların hala devam etmesi nedeniyle planın yürürlüğe girmeyeceğini açıkladı.



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Gazimağusa, İskele, Yeni Boğaziçi İmar Planı Yasası’nı yasal sürecin doğru işletilmemesi, Plan üzerinde yapılan teknik tartışmaların halen devam etmesi, toplumsal bir uzlaşı sağlanamaması nedenleriyle resmi gazetede yayınlatmayacağını, dolayısıyla planın yürürlüğe girmeyeceğini anlattı.

UBP tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Tatar, yasanın resmi gazetede yayınlanmamasıyla nasıl bir sürecin devam edeceğinin Başsavcılıktan gelecek cevapla belli olacağını açıkladı.

İmar Planlarından  yana olduklarını söyleyen Tatar,  İmar Planlarının ülkenin bir bölgesinde yaşayan halkın alt yapı, yeşil alan, dinlenme, eğlence yerleri, limanlar, konut, ticaret, sanayi, eğitim gibi ihtiyaçlarının planlı ve düzenli bir şekilde karşılanması için yapıldığını belirtti.

“YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİN YERİNE GETİRİLMEDİĞİ  YÖNÜNDE BİLGİLER”

Muhtarlıklar, belediye meclisleri ve belediyelerin imar planı son şeklini alarak yürürlüğe girene kadar sürecin içinde olmalarının yasa gereği olduğunu söyleyen Tatar,  Başbakanlığa ulaşan bilgilerin, Gazimağusa, İskele, Yeni Boğaziçi, İmar Planı sürecinde yasal yükümlülüklerin yerine getirilmediğiyle ilgili olduğunu açıkladı.

Tatar, “İlgili üç belediyenin Belediye Meclislerinin söz konusu planın son şeklini toplanarak ele almadıkları, bu konuda her hangi bir onay kararı söz konusu olmadığı da saptanmıştır. Oysa  kamuoyunun da bildiği üzere söz konusu üç belediyenin belediye meclislerinin planın bir önceki şekline ret kararları olduğu halen ortadadır” şeklinde konuştu.

“PLANLA İLGİLİ TOPLUMSAL BİR UZLAŞI MAALESEF HENÜZ SAĞLANAMADI”

Pek çok örgüt, iş insanı ile halkın kafasında söz konusu plana göre bir takım soru işaretleri olduğu belirtilen açıklamalarla gözler önüne serildiğini alındığını belirten Tatar,  planla  ilgili henüz bir toplumsal uzlaşının maalesef sağlanamadığını da belirtti.

“HEDEFİMİZ YASAL TOPLUMUN EN GENİŞ DESTEĞİNİN SAĞLANDIĞI BİR PLAN YAPILMASI”

Hedeflerinin yasal, toplumun en geniş desteğinin sağlandığı bir İmar Planı’nın yapılması olduğunu kaydeden Başbakan Tatar, “Dolayısı ile Plan’ı ilgili Bakanlık ve Birleşik Kurul’a iade ediyor, bundan sonraki sürecin Başsavcılıktan konu ile ilgili olarak gelecek hukuki görüş doğrultusunda devam edeceğini kamuoyumuzun bilgisine sunuyor, herkese çalışmalarında başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
 


Geri Dön