26 / 10 / 2024

Kıbrıs'ta konut yatırımı için geç kalan kaybeder: Fiyatlar İstanbul'dan daha ucuz! 

Kıbrıs'ta konut yatırımı için geç kalan kaybeder: Fiyatlar İstanbul'dan daha ucuz! 

Konut ve turizmde atağa geçen, Türk müteahhitlerinin mercek altına aldığı ve gayrimenkul projelerinin artırıldığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türk vatandaşlarının konut hakkını 3'e çıkardı. Gayrimenkul uzmanları Kıbrıs'a yatırım yapacakların geç kalmamasını söyledi. İşte detaylar... 




Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), son senelerde yüksek döviz kira getirisi, yapılan yatırımların 7-12 sene gibi kısa sürelerde geri dönüş imkanı sağlaması, düşük suç oranı ve yılın yalnızca birkaç haftası hariç güneşli havasıyla yatırımcıların gözdesi oldu. 

Stratejik lokasyonunun sağladığı avantajlarla beraber, yerli ve yabancı yatırımcılara güvenli bir yatırım alternatifi sunan Ada, iş ve yaşam kalitesinin yüksekliğinin yanı sıra KKTC hükümetinin sunduğu çeşitli teşviklerle de iyiden iyiye taleple karşılaşmaya başladı. 

Para Dergi'den Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; gayrimenkul uzmanlarına göre özellikle Girne ve İskele bölgesi yatırımcılara en çok kazandıran bölgelerden oldu. 

Kıbrıs ta konut yatırımı için geç kalan kaybeder: Fiyatlar İstanbul dan daha ucuz! 

Kıbrıs'ın diğer ilçelerinde de konut sayısında hızlı bir yükselişin olduğu ifade ediliyor. Türk müteahhitlerinin talep  gösterdiği Kıbrıs'ta konut fiyatları Türkiye ile kıyaslandığında daha uygun. 

Uzmanların aktardıklarına göre; konutun dışında arsalara olan talep de oldukça fazla. Özellikle turistik bölgelerde yer alan arsaların, yüksek talep sebebiyle sürekli olarak değer kazandığının altı çiziliyor. Bu durum, yatırımcıların karlı bir döviz kazancı sağlamasına sebep oluyor. 

Kıbrıs'ta arsa yatırımı yapmak, aynı zamanda yatırımcıların emeklilik dönemlerinin de güvence altına alınmasını sağlıyor. Uzman isimler Ada'da yapılan arsa yatırımlarının uzun vade için son derece cazip olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, arsanın üzerine konut ya da ticari bir bina inşa ederek, kira geliri elde etmek de önemli bir formül olarak belirtiliyor. Arsalar kat karşılığında inşaat firmalarına verilip, gayrimenkul yapılabiliyor. 

Kıbrıs ta konut yatırımı için geç kalan kaybeder: Fiyatlar İstanbul dan daha ucuz! 

Kuzey Kıbrıs'ta arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bölgenin gelecekteki değeri oluyor. Planlanan altyapı projeleri, yeni yatırımlar ve turistik tesisler, arsa yatırımını daha da değerlenecek duruma getirerek yatırımcılarına kar sunuyor. Bu sebeple, yatırım yapılacak bölgenin gelecekteki potansiyelinin iyi analiz edilmesi ve doğru bir tercih yapılması önem arz ediyor. Özellikle Kuzey Kıbrıs'ta yatırım yapılacak arsanın tapu ve imar durumu, tapunun hisseli veya müstakil olup olmadığına mutlaka bakılmasının gerekli olduğu vurgulanıyor. 

Dünyanın dört bir yanından gelen yoğun yatırımcı ilgisi, KKTC yasalarında bazı değişiklikleri zorunlu tuttu. 20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe alınan "Sözleşmeler Değişiklik Yasası" ile yabancıların kayıtsız taşınmazlarını tapu dairelerine kaydettirme zorunluluğu hayata geçirilirken,  aynı yasayla Türkiye vatandaşlarının Ada'da  konut alabilme hakkı 3'e yükseltildi. Kıbrıs hükümetinin özellikle Türk vatandaşlarının adaya yatırımlarını artırmak için teşvik paketleri oluşturmaya devam ediyor.

Yalnızca konutta değil turizmde de atak yapan Kıbrıs'a, yılın ilk altı ayında Türkiye'den tatil için gidenlerin sayısı yüzde 30 artışla 815 bine yükseldi. Bu sayının sene sonuna kadar 2 milyon seviyesine yaklaşması öngörülüyor. 

Kıbrıs ta konut yatırımı için geç kalan kaybeder: Fiyatlar İstanbul dan daha ucuz! 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, küçük ama hızlı büyüyen ekonomisi ve sürekli artış yaşanan emlak fiyatları ile hem bireysel hem de kurumsal gayrimenkul yatırımcılarına ciddi fırsatlar sağlıyor. Koronavirüs pandemisi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve son olarak Ortadoğu'da İsrail'in sürdürdüğü vahşet, güvenli bir adres olan Kıbrıs'a talebin daha da artmasına neden oldu. 

Pandemiden sonra, Kıbrıs'ta artan konut talebi ile beraber, Bellapais, İskele ve Girne bölgesinde geliştirilen karma konut projelerinin sayısında önemli bir yükseliş yaşanıyor. Ayrıca üniversite öğrencilerinin sayısındaki artış da konut üretiminin hızlanmasını sağlıyor. Öğrencilerin oluşturduğu kiralık konut talebi özellikle üniversitelere yakın bölgelerde fiyatların daha çok yükselmesine ve kira geri ödeme sürecinin azalmasına sebep oluyor. 

EVA Gayrimenkul Değerleme yetkilisi Eylül Helin Gül,  konuya ilişkin "KKTC genelinde konut fiyatları pandemiden sonra önemli bir yükseliş yaşadı. Son üç senede dünyada yaşanan gelişmeler de yatırımcıların ilgisini yoğunlaştırdı. Kıbrıs'ın lider emlak platfomu 101evlercom verilerine göre, KKTC genelinde, konut fiyatlarının pound cinsinden son üç senedeki yükselişi yaklaşık yüzde 92. Özellikle Girne Merkez bölgesindeki konut fiyatları pound cinsinden son üç senede yaklaşık yüzde 96'lık bir yükseliş gösterdi" açıklamasında bulundu. 

KKTC'de emlak piyasasında Türkiye'den farklı şekilde 'Kıbrıs Dönümü' tabiri kullanılıyor. Helin Gül, bu konuyu şu şekilde açıklıyor:

"Kıbrıs'ta arazi alım satımlarında dönüm, evlek, ayak kare (ay2) ölçü birimleriyle karşı karşıya kalınıyor. Kıbrıs'ta faaliyet gösteren pek çok emlakçı da alım satım işlemlerinde bu ölçü birimlerini kullanıyor. Kıbrıs Dönümü, bölge genelinde arazi alım satımlarında en çok kullanılan ölçü birimlerinden oluyor. Bölge genelinde araştırma yapılırken birim fiyatlar, metrekare ve dönüm cinsinden alınmış olup, yazı genelinde evrensel bir dil kullanılabilmesi için arsa birim satış fiyatları, metrekare fiyatları üzerinden karşılaştırılmıştır."

Gül, söz konusu açıklamasında KKTC ilçelerinde konutların genellikle 1+1, 2+1 ve 3+1 şeklinde tasarlandığına, lüks dairelerin pandemi sonrası inşa edildiğine dikkat çekerek, standart bir daireyi tanımlarken bina yaşı 10 yıl ve üzeri olan, kapalı alan büyüklüğü ortalama 75 metrekare ile 130 metrekare arasında değişen konutların belirtildiğini söyledi. 

Gül, lüks villaların 200 metrekare üzerinde, özel yüzme havuzu, geniş bahçe ve üç yatak odasından fazlasını barındıran konutlar olduğunu, standart villalarında genellikle yüzme havuzu olmayan ortalama en fazla 200 metrekare kapalı alan büyüklüğüne sahip konutlar olduğunu belirtti. 

Kıbrıs ta konut yatırımı için geç kalan kaybeder: Fiyatlar İstanbul dan daha ucuz! 

FİYATLAR İSTANBUL'A GÖRE DAHA UYGUN

Kıbrıs'tan ev almanın bir avantaj olduğunu vurgulayan gayrimenkul uzmanlarından biri de Kıbrıs Altın Emlak Temsilcisi Vedat Kolçak. Hatta Kıbrıs'ın bazı bölgelerinin yatırım amaçlı alındığında çok fazla kar edilebileceğinin de altını çiziyor. Bu açıdan Gazimağusa (Kapalı Maraş) ve İskele bölgelerinin hem yatırım amaçlı hem de lokasyon olarak en iyi tercihler olabileceğine vurgu yapıyor. Kolçak; "Aldığınız evi kiraya vererek kısa sürede gelir elde edebilirsiniz. Tatil amaçlı istediğiniz zaman Kuzey Kıbrıs'a gelerek yer sorunu olmadan tatilinizin keyfini çıkartabilirsiniz. Bu güzel ada ülkesi sadece tatil için değil, yaşamak için de muhteşem olanaklar sunuyor. Buradan ev almanın en büyük avantajı uygun fiyat fırsatlarını yakalamaktır. Lüks villa gibi konut seçeneklerini çok iyi fiyatlara bulmak mümkün" açıklamasında bulunuyor. Özellikle emlak piyasası anlamında sürekli gelişme gösteren bölge, yeni yapılan konut projelerinde herkesin arzuladığı seçeneklerle lüks ve konforlu yaşam alanları sunuyor. Aynı zamanda denizi ve doğasıyla yatırımcılara pek çok seçenek vaat ediyor.

Turizmin canlı olduğu bölgeler Kıbrıslı yatırımcılar için de ayrı bir fırsat. Ötüken, İskele, Salamis veya Boğaz lokasyonları kısa sürede gelir elde etmek için gayrimenkul uzmanlarının da yatırımcılarına tavsiye ettiği bölgelerin başında geliyor. Bu bölgelerde konforlu ve lüks tatil evleri, daireler, villa veya diğer konut seçenekleri daha çok. Kolçak, "İskele bölgesinde yapılan emlak projelerinde deniz manzaralı konut seçeneklerini çok uygun fiyatlara bulmanız mümkün. İskele koyunda denize sıfır konutlar değerlendirilebilir. 5+1 villa seçenekleri yatırımcılar için de bir seçenek" diyor.

Gayrimenkul uzmanlarına göre, konut yatırımı anlamında dünyanın en gözde yerlerinden biri Kıbrıs. Türklerin bölgeden üç taneye kadar ev alma hakkı bulunuyor. Ayrıca ev alanlar aileleriyle birlikte oturum izni hakkını da elde etmiş oluyor. "Turizm cenneti olan Kıbrıs, aynı zamanda emlak yatırımı için de bir cennet sayılabilir. Akıllı yatırımcılar, Kıbrıs'ın en iyi lokasyonlarında uygun fiyatlarla konut alıyorlar. Türkiye'deki konut fiyatlarına nazaran Kıbrıs daha uygun. Örneğin; İstanbul'da ikinci el iyi durumda 2+1 bir daire 6 milyon lira ile 12 milyon lira arasındayken, Kıbrıs'ta İskele bölgesinde 2+1 ikinci el dairenin fiyatı 120 bin ile 190 bin İngiliz sterlini arasında" diyen Kolçak, Türkiye ile Kıbrıs karşılaştırıldığında bölgenin daha ucuz olduğuna dikkat çekiyor. Üstelik döviz bazında satışlar olduğu için her zaman yatırımcının yüzünü güldürecek olan bölge, esnek faizsiz ödeme planları ile krediye ihtiyaç duyulmadan direk inşaat firmasının ödeme kolaylığı ile taksitlendirilebiliyor.

Kira bedelleri emeklileri çileden çıkarttı: Barınamıyoruz, haberiniz var mı?

Benzine ve motorine çifte indirim geliyor! Yarın akaryakıt fiyatları 2 TL'ye yakın düşecek! İşte benzin, motorin indirim

Sarıyer Ayazağa imar planları askıya çıkarıldı!


Geri Dön