Ekonomi

Kıbrıs’ta yabancılara mülk satışı Dışişleri ve MİT’in takibinde!

Hem Dışişleri Bakanlığı hem de Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) aralarında İngiliz, İsrail ve İran vatandaşlarının da olduğu yabancıların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) mülk edinmelerini takibe aldığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığının 2024 mali yılı bütçe teklifi, önceki akşam Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda onaylandı. Komisyon görüşmelerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, KKTC’de on binlerce dönüm arazinin İsrail ile ilişkili aracılarca alındığı iddiası sorusu yöneltildi. Fidan, “Bu iddialara biz bakıyoruz. Bir önceki görevimden itibaren de baktığımız bir konuydu bu” ifadelerini kullanarak, iddiaların MİT’in de takibinde olduğunu belirtti.

Milliyet’ten Aydın Hasan’ın haberine göre; Fidan, konuyla ilgili şunları söyledi: “2000 yılından bugüne İsrail vatandaşlarınca yapılmış toplam 200 küsur emlak alım müracaatıyla tüm ülkeler arasında İsrail vatandaşları 12’nci sırada. Yalnızca son 5 senede KKTC’de emlak alım müracaatı toplamda 15 bin yani İsrail değil başka ülkelerden. 2000 yılından beri İngiltere birinci sıradaymış. Son 5 senede de İran birinci sıraya geçmiş. Kıbrıs’ta 3’ncü ülke vatandaşlarına taşınmaz mal satışları, Bakanlar Kurulu onayına bağlı olarak gerçekleşebiliyor veya kiralanabiliyor. Biz KKTC’yi bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıdığımız için KKTC yetkilileri nezdinde bu tedirginliklerimizi gündeme getiriyoruz.”

RUMLARIN DA DİKKATİNİ ÇEKTİ

Öte yandan; konu, Rum Kesimi’nin de gündeminde yer alıyor. Kıbrıs Rum Kesimi’nde yayımlanan Alithia gazetesi Kıbrıs’ın kuzey bölgesindeki Türk mallarının elde tutulduğunu, özellikle Kıbrıslı Rum mallarının satıldığını aktarıldığı haberinde şunlara yer verdi: “Bir gün müzakere masasına oturmamız gerekirse karşımızda muhatap olarak Kıbrıslı Türkler yerine İsraillileri, Rusları, Ukraynalıları ve bunun yanı sıra, İngilizleri bulacağız. Bütün bunlar, Başkan Nikos Hristodulidis, mülkiyette ilk söz hakkını mülk malikine değil kullanıcıya veriyor diye Guterres Çerçevesi’ni kabul etmediği bir dönemde oluyor. Yakın zamanda mal sahibinin kim olduğunu bile bilemeyeceğiz.”

BAKANLAR KURULU ONAYI GEREKİYOR

KKTC vatandaşı olmayan biri, KKTC’den bir dönüm arazi üzerine bir müstakil konut veya bir daire alabiliyor. Yabancıların aldıkları mülklerin tapuya kaydı sürecinde ise Bakanlar Kurulu’nun onaylaması gerekiyor. Son dönemlerde KKTC vatandaşlarının da ortak edilerek yabancıların kurdukları şirketler üzerinden mülk alımlarında artış olduğu belirtiliyor.

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’

Deprem sonrası 2000 yılından önceki tüm yapı stokları incelenecek!