20 / 06 / 2024

Kıbrıs'taki emlak krizi yeni bir boyut kazandı! Projeler durdu, satışlar iptal ediliyor, lansmanlar erteleniyor!

Kıbrıs'taki emlak krizi yeni bir boyut kazandı! Projeler durdu, satışlar iptal ediliyor, lansmanlar erteleniyor!

Kıbrıs'ta gayrimenkul sektöründe yılbaşından bu yana var olan kriz; yeni yasayla yabancılara taşınmaz mal satışında çıkarılan zorluklar, deprem uzmanlarının yaptığı açıklamalar ve KKTC vatandaşı Afik Grup Direktörü Simon Aykut’un Güney’de tutuklanmasıyla adeta yeni bir boyut kazandı.



Gayrimenkul sektöründe yılbaşından bu yana var olan kriz; yeni yasayla yabancılara taşınmaz mal satışı ile ilgili olarak çıkarılan zorluklar, deprem uzmanlarının yaptığı açıklamalar ve KKTC vatandaşı Afik Grup Direktörü Simon Aykut’un Güney’de tutuklanmasıyla adeta yeni bir boyut kazandı.

YABANCILAR TAŞINMAZ MAL SATIŞINDAKİ YENİ YASAYLA BİNDİĞİMİZ DALI KESTİK

StarKıbrıs'ta yer alan habere göre yabancılara taşınmaz mal satışında yapılan bazı değişikliklerle lokomotif denen inşaat sektöründe tabuta son çivi de çakıldı. Bugün Mağusa’da bazı şirketler inşaatlarını durdururken, bir gecede 600 konut sattığını öne süren şirketler de satışlarını iptal etti. Kıbrıs'ta projeler durdu, satışlar iptal ediliyor, lansmanlar erteleniyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre sektörde zaten var olan kriz bu yeni yasayla ikiye katlandı. Şu an 100 bine yakın olduğu tahmin edilen sözleşmeli satışın tapuya kaç ayda kayıt olacağı şu an için bilinmiyor. Bakanlar Kurulu 100 bin izni bu kadar kısa bir zaman nasıl verecek? Malına el koyulacak korkusu yaşayan yabancı yatırımcıların kaybolan güveni nasıl kazanılacak? Yaşanan hukuki kaosa avukatlar bile çare bulamıyor.

Kıbrıs taki emlak krizi yeni bir boyut kazandı! Projeler durdu, satışlar iptal ediliyor, lansmanlar erteleniyor!

KIBRIS’TA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR UYARISI YİNE DÜŞÜNDÜRDÜ

Ayrıca tüm bunlar dışında deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fayı'nın, Kahramanmaraş ve Hatay'dan,  Adana  ve sonrasında Kıbrıs'a uzandığını kaydederek, “Kıbrıs'ta 7 büyüklüğünde deprem olabilir” açıklaması da yapılan uyarıları da yeniden hatırlattı. Kilometrelerce uzakta yer alan Türkiye’deki deprem felaketten sonra Long Beach’te bazı yüksek katlı binalarda görülen çatlaklar, binaların projeye uygun inşa edilip edilmediği sorusunu da gündeme getirmişti.

Bölgede oturanlar, müteahhit firmalardan yapıların sağlamlığını belgeleriyle ispatlamasını talep etti fakat söz konusu bu talepler yanıtsız kaldı. Ülkede yaptıkları zemin etüdlerine göre taşıma kapasitesi en düşük yerin Long Beach olduğuna değinen İnşaat Yüksek Mühendisi Bora Kutruza, “Bazı yerlerde sert zemine ulaşmak için temelde 40 metrelik kazık çakmak gerekir. Bu da çok maliyetlidir. Bu yapılıyor mu?” şeklinde sormuştu. O soru deprem uzmanı Moriwaki’nin açıklamasıyla da yeniden gündeme geldi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu da İskele Long Beach bölgesine ekiplerin gittiğini dile getirerek, oradaki konutlarda bazı çatlaklar olduğunu söylemişti. Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal da yaptığı açıklamada “Yasal zorunluluk ve sorumluluklara rağmen inşaatların projeye uygun denetiminden her inşaatta bir tamam yapıldığını söylemek maalesef mümkün değildir” ifadelerini kullanmış ve bu konuda belediye ve kaymakamlıkların denetim görevine dikkat çekmişti.

Gayrimenkul ve otomobil fiyatları dolar bazında yüzde 30 seviyesinde düştü! 

Arazi alımından kimler mağdur olacak?

Evi tahliye etmek istemeyen kiracı, evi ateşe verdi! 


Geri Dön