Ekonomi

Kıdem tazminatı 2023 ne kadar olacak?

Kıdem tazminatı her çalışanın ilgilendiği konuların başında gelmektedir. Çalışanlar, işten çıkarıldıktan sonra ne kadar kıdem tazminatı alacaklarını bilmek istiyor. Özellikle yeni yılla birlikte kıdem tazminatının ne kadar olacağı araştırılıyor. jpg'/>

Kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı için ne kadar çalışmak gerekiyor, Kıdem tazminatı 2023 ne kadar olacak? şeklindeki soruların merak edilen yanıtları…

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatını kısaca açıklarsak, işçinin çalışmış olduğu bir şirkette veya bir kurumda, her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen tazminat, yani verilen belli bir ücrete kıdem tazminatı denir.

KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN KAÇ YIL ÇALIŞMAK GEREKİR?

Bir yıl çalışma şartı, bir çalışanın kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri ya da işyerlerinde en az 1 yıl devamlı çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması yasal olarak mümkün değildir.

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Kıdem tazminatı yasada belirtilen halde işverenin, bazı haklı sebepler dışında iş akdini sonlandırması örnek verilirse, askerlik veya ölüm gibi nedenlerle sonlanan iş akdi nedeni ile işçinin en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir. İşçiye o işyerinde çalıştığı her yıl sayısı ile son brüt aylığının çarpılması suretiyle tazminat ödenir. Kural olarak bu tazminatın iş akdinin sonlandırılması ile beraber ödenmesi gereklidir. Aksi durumda gecikme nedeni ile işçinin ödenmeyen süreye baz alınarak mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz alma hakkı bulunmaktadır.

KIDEM TAZMİNATI 2023 NE KADAR OLACAK?

2023 kıdem tazminatı, asgari ücrete gelecek zam sonrası netlik kazanacak. Bilindiği gibi memur, emekli maaşları ve diğer maaş türleri de asgari ücretin belirlenmesi ile güncellenecek.

1 YIL KIDEM TAZMİNATI NE KADAR?

Bir kurumda çalışan kişiler, bir yıl çalıştıkları takdirde eğer işten ayrılır ise ne kadar tazminat alacaklarını sorguluyor. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir sebepten ötürü iptal etme halinde, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı verilmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilir.

Hisseli tapunun yarısı satılır mı?

TOKİ çıktığını nasıl öğrenirim?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi personel alımına başladı! Bu fırsatı sakın kaçırmayın! İşte şartlar!