02 / 05 / 2024

Kıdem tazminatı ne kadar oldu? Asgari ücretli çalışanın kıdem tazminatı yükselecek mi?

Kıdem tazminatı ne kadar oldu? Asgari ücretli çalışanın kıdem tazminatı yükselecek mi?

Kıdem tazminatı asgari ücret ara zammın açıklanmasından sonra araştırılmaya başlandı. Peki 2022 kıdem tazminatı ne kadar oldu? İşte detaylar!



2022 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

Asgari ücret brütü 5004 lira, neti ise 4253 liraydı. Asgari ücretli bir çalışan 1 yıllık çalışmasının karşılığında 5004 lira kıdem tazminat alınıyordu. Yeni açıklanan asgari ücret ile birlikte bu tutar 6741 liraya yükseldi. Örnek verilirse, 10 yıldır asgari ücretli olarak aynı işyerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 67 bin 410 lira oldu.

2022 KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

Kıdem tazminatı tavanı 2021 yılında 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış oldu ve 10 bin 596 liraya yükseldi.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Çalışmaya başlayan her insanı ilgilendiren konulardan biri de kıdem tazminatıdır. 4857 sayılı İş Kanununda açıklanarak belirtilen kıdem tazminatı, çalışanlara maddi güvence sağlarken işverenlere de çalışan değişiminin önüne geçme imkânı tanımaktadır. Kıdem tazminatının nasıl hesaplandığı, hangi şartlarda hak kazanıldığı da merak edilen diğer konulardan biridir.

2022 KIDEM TAZMİNATI TAVANI NASIL HESAPLANIYOR?

Kıdem tazminatının tavanı, en yüksek devlet memuruna ödenen emekli ikramiyesine endekslenirken, en düşük kıdem tazminatı da asgari ücrete bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

KİMLER KIDEM TAZMİNATINI KİMLER ALABİLİR?

Çalışan kişinin, işveren tarafından işten çıkarılması ilk belirleyen önceliktir. Çalışanın kendi isteği ile ayrıldığı durumlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanamıyor. Çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için işyerinde 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş olması gerekmektedir. Erkeklerde askerlik nedeniyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alınabiliyorlar. Çalışan, emekli olduğunda kıdem tazminatını alabiliyor.

1 Temmuz güncel sigara fiyatları! Sigaraya zam mı geldi? 1 Temmuz sigara fiyatları ne kadar?

Marketteki fiyatlar değişti mi? Patates, mercimek, süt, yumurta ne kadar oldu?

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 1 Temmuz Cuma 22 ayar bilezik kaç TL?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön