24 / 12 / 2024

Kimler dövizli sözleşmelerini TL’ye çevirecek?

Kimler dövizli sözleşmelerini TL’ye çevirecek?

Döviz yasağı kararında yeni düzenlemeler geliyor. Döviz kredisi kullananlar kiralama sözleşmelerini dövize endeksli yapmaya devam edecek.



Türkiye'de yerleşik kişiler her türlü menkul ve gayrimenkul satış ve kiralamasını TL üzerinden yapacak. Döviz yasağı kararında yeni istisnalar geliyor. İşte Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberi...

Menkul ve gayrimenkul alım-satım ile kiralama sözleşmelerinde bedellerin döviz cinsinden ya da dövize endeksli olamayacağına yönelik kararname sonrası kafalar karışıktı.

 Konuştuğum bazı sektör temsilcileri, ‘bizi kapsamıyor galiba’ diyor, kimileri de, ‘bizi ilgilendiriyor ama belki bir istisna tanırlar’ diye bekleyişteydi. Hatta kimi sektörler, Hazine ve Maliye Bakanlığına yazı yazıp, ‘bu düzenlemenin içinde biz de var mıyız?’ diye sordu.

Gerçi Karar da açık şekilde, ‘ilgili Bakanlıkça belirlenen haller dışında’ diye yazıyordu. Nitekim Hazine ve Maliye Bakanlığı, üç gün önce bir açıklama yaparak durumu biraz daha netleştirdi, kafa karışıklıklarına bir ölçüde giderdi. Açıklamada özellikle altı çizilen konu, gayrimenkul alım-satım ile kiralama sözleşmelerinde bedellerin döviz cinsinden ya da dövize endeksli olamayacağına yönelik kararnamenin sadece ve sadece Türkiye’de yerleşik kişiler arasında yapılan sözleşmeleri kapsayacağı.

FİNANSAL KİRALAMAYA İSTİSNA

Ama asıl önemlisi Bakanlığın, istisna tutulacak halleri netleştirmesi. Bakanlığın açıklamasını aynen paylaşıyorum: “Döviz cinsinden girdi maliyetler veya yükümlülükler değerlendirmeye alınacak hususların başında gelmektedir. Örneğin, 32 sayılı Karar’ın döviz kredilerinin kullanımını düzenleyen 17 ve 17/A maddeleri uyarınca herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın döviz kredisi kullanabilen ve dolayısıyla döviz cinsinden yükümlülük altına giren Türkiye’de yerleşik kişilerin yaptığı sözleşmeler, bu kapsamda dikkate alınacaktır.”

Peki, bu ne anlama geliyor? Döviz kredisi kullanabilen ve dolayısıyla döviz cinsinden yükümlülük altına giren Türkiye’de yerleşik kişiler; dün olduğu gibi bundan sonra da menkul ve gayrimenkul alım-satım ile kiralama sözleşmelerini döviz cinsinden ya da dövize endeksli yapmaya devam edecek.

YENİ İSTİSNALAR GELEBİLİR

Sadece bu da değil, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar, kimlerin dövizle işlem yapabileceğini sıralıyor. Buna göre; Türkiye’de yerleşik kişilerin ithalat ve ihracat rejimlerine göre emtia kredisi açmaları serbest. Bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri, Türkiye’de yerleşik kişilere döviz kredisi kullandırabiliyor. Döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişiler yurt içinden döviz kredisi temin edemiyorlar ama burada da bazı istisnalar var. Mesela, kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon dolar ve üzerinde olan Türkiye’de yerleşik kişiler döviz kredisi kullanabiliyor. Liste, uzun ben özetleyerek paylaştım.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da dövizle işlem yapma konusunda istisna tutulan ya da dövizle işlem yapma hakkı tanınan kişi ve kuruluşlar son kararnameden de istisna olacaklar. Bunların başında da finansal kiralama işlemleri geliyor. Dövizle geliri olan şirketler dün olduğu gibi bundan sonra da finansal kiralama işlemlerini döviz üzerinden yapabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki gün önceki yaptığı açıklamada bir noktanın daha altını çizerek, yeni düzenlemenin kapsamının ekonomik faaliyetleri sıkıntıya sokmayacak şekilde ve ilgili tarafların da görüşleri alınarak belirleneceğini açıkladı. Bu da şu anlama geliyor, önümüzdeki günlerde başka sektörlere de istisnalar gelebilir.

 

 

Gayrimenkul satışına ve kiralamaya döviz yasağı!

 

Gayrimenkul satışı döviz yasağı 2018!


Geri Dön