29 / 04 / 2024

Kimler emlak beyannamesi verir?

Kimler emlak beyannamesi verir?

Kimler emlak beyannamesi verir? Emlak vergisi ödemekle yükümlü bütün mükellefler aynı zaman da emlak beyannamesi vermekle de yükümlüdür. Emlak beyannamesi vermek için gerekli unsurlar nelerdir? sorusunun cevabı haberimizde yer alıyor..



Kimler emlak beyannamesi verir?


Emlak vergisi vermekle yükümlü olan taşınmaz sahipleri aynı zamanda sahip oldukları taşınmazların beyanlarında da bulunmak zorundalar. Peki kimler emlak beyannamesi verir? İşte sorunuzun cevabı..


- Binanın maliki,varsa intifa hakkı sahibi,her ikisi de yok ise binaya ve araziye malik gibi tasarruf edenler bina, arazi beyannamesi vereceklerdir.


- Binanın maliki,varsa intifa hakkı sahibi,her ikisi de yok ise binaya ve araziye malik gibi tasarruf edenler bina,arazi beyannamesi vereceklerdir.


- Velayet altında bulunan çocukların mükellef olması halinde beyanname çocuklar adına düzenlenecek ancak velisi tarafından imzalanacaktır.


- Bir binaya müşterek mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler.


- İştirak halinde mülkiyette ise malikler emlak vergisinden müteselsilen sorumludurlar.


- Beyanname vekaletname ile verilebilir. vekaletin bir örneğinin beyannameye eklenmesi gereklidir.


- Beyanname elden verilebileceği gibi posta ile taahhütlü olarak gönderilebilir.


- Genel beyan döneminde belirlenen emlak vergi değerleri V.U.K göre bakanlar kurulunca her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında ilgili belediyelerce otomatik olarak arttırılacaktır. Mükelleflerin bu arttırımlar için yeniden beyanname vermeleri gerekmemektedir.


- Beyannameye konu olan taşınmazın el değiştirmesi halinde satıcı satışın yapıldığı takvim yılı içinde ilgili belediyeye bildirmek. taşınmazın alıcısı ise aynı takvim yılı içerisinde beyanname vermek zorundadır.



Emlak Vergisi Beyannamesi için hangi belgeler gerekmektedir ?


Gayrimenkul bildirimi için ilgili birime giden mükellefler her bir gayrimenkul türü için (arsa,arazi,bina ve işyeri )  ayrı ayrı bilgi formu doldurmak zorundadırlar. Emlak bildirim formlarını ilgili belediyelerden temin edebilirler. 


Emlak bildirimi için; tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası) beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası ile müracaat edilmelidir. 


Emlak beyanı ne demektir?

Emlak vergisi beyannamesi örneği!

Emlak beyannamesi her yıl verilir mi?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön