06 / 05 / 2024

Kimler kadastro bilirkişisi olabilir?

Kimler kadastro bilirkişisi olabilir?

Kadastro bilirkişilerde aranacak özellikler, Kadastro Bilirkişileri Hakkında Yönetmelik içerisinde yer alıyor. Buna göre, kadastro ekiplerinde görev alacak bilirkişilerin 40 yaşını bitiriş olması gerekiyor. İşte diğer aranan özellikler...



Kimler kadastro bilirkişisi olabilir?

Kadastro bilirkişi olabilmek için gerekenler, Kadastro Bilirkişileri Hakkında Yönetmelik kapsamında sıralanıyor. Yönetmeliğe göre aranan ilk şartlar arasında Türk vatandaşı olması ve 40 yaşını bitiriş olması gerekiyor.


Kadastro bilirkişileri için aranan nitelikler

Madde 5 - Kadastro ekiplerinde görev alacak bilirkişiler;

a- Türk vatandaşı olması,

b- 40 yaşını bitiriş olması,

c- Medeni haklarını kullanma ehliyetinin bulunması,

d- En az on yıldan beri o mahalle veya köyde ikamet etmesi, (Mülki amir tarafından belirlenen kimselerde bu şart aranmaz.)

e- Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas gibi yüzkızartıcı bir suçtan kesinleşmiş hüküm giymemiş olması,

f- Okuma - yazma bilmesi

Gerekir.


Ancak, çalışma alanı içinde okuma - yazma bilenler arasında bilirkişi olabilecek nitelikte kimse bulunmadığı takdirde, muhtar veya belediye başkanlığınca kadastro müdürlüğüne yazılı olarak bildirilmek suretiyle, okuma - yazma bilmeyen kişilerde seçilebilirler .


Okuma - yazma bilmeyen bilirkişilerin, Kadastro Kanununa göre düzenlenecek belgelere sol elinin baş parmağını, yoksa öteki herhangi bir parmağını basması imza yerine geçer. Bu durumda, parmak izinin kime ve hangi el ve parmağa ait olduğu ekipte görevli kadastro teknisyenleri ile muhtar tarafından tasdik edilir.


Kadastro müdürlüğünce, köy derneği veya belediye meclisince seçilen bilirkişilerin yaş durumları nüfus idaresinden, sabıka durumları ise cumhuriyet savcılığından bir yazı ile sorulur.


Yapılan araştırma sonucunda yukarıdaki şartları taşımayan veya seçildikten sonra bilirkişi olma niteliklerini kaybedenlerin yerine yenileri seçtirilir.


Bilirkişilere yemin ettirilmesi

Madde 6 - Kadastro müdürü, seçilen veya belirlenen bilirkişileri bir yazı ile kadastro mahkemesine (bölgede kadastro mahkemesi henüz kurulmamışsa sulh hukuk mahkemesine) göndererek, H.U.M.K. nun uygulamasında olduğu gibi "Kadastro tespitleri sırasında, kadastro bilirkişisi olarak bilgime başvurulduğunda, görgü, duygu ve bilgimi gerçeğe uygun şekilde bildireceğime, oy ve düşüncemi tarafsız olarak açıklayacağıma Allahım ve namusum üzerine yemin ederim" şeklinde yeminlerinin yapılmasını ister.


Mahkemece, bilirkişinin yeminleri yaptırıldıktan sonra düzenlenecek yemin tutanağı kadastro müdürlüğüne gönderilir. Bu tutanağın aslı müdürlük dosyasında, bir örneği de ekip dosyasında saklanır.



Kadastro Bilirkişileri Hakkında Yönetmelik!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön