06 / 05 / 2024

Kimler mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişisi olabilir?

Kimler mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişisi olabilir?

Türk mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişisi olabilmek için bazı özelliklere sahip olmak gerekiyor. Peki kimler mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişisi olabilir? İşte yanıtı...



Kimler mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişisi olabilir?

Türk mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişisi olabilmek için bazı özelliklere sahip olmak gerekiyor. Söz konusu mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişi özellikleri Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişi Yönetmeliği kapsamında bulunuyor.


Yönetmeliğe göre bilirkişi olabilmenin en başında Türk vatandaşı olmak ve TMMOB‘ne bağlı Odalara üye olmak gerekiyor.


Kimler mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişisi olabilir?

Mühendis ve mimar odaları birliği bilirkişilerinin;

- T.C. Vatandaşı,

- Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip,

- TMMOB‘ne bağlı Odalara üye,

- En az üç yıllık mesleki deneyim ve Oda üyeliği geçmişine sahip,

- Disiplin cezası almamış,

-Basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, emniyeti suistimal ve hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçundan hüküm giymemiş,

-Odalarca düzenlenen Bilirkişi Meslek İçi Eğitim Seminerini başarıyla tamamlayarak Bilirkişi Yetki Belgesi almış, olması gerekir.


Odalar, bu koşulları taşıyan bilirkişilerin listesini hazırlayarak TMMOB‘ne gönderir ve TMMOB bu listeleri başvurularda kullanmak üzere dosyalar. Listelerin bir örneği her yıl Aralık ayı içerisinde Valiliklere, talep halinde kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelere gönderilir.


Bilirkişilerin tarafsızlığı

Uyuşmazlığın tarafları ve bunların usul ve füruu, karı-koca, üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımları ve mal sahipleri ile menfaat ortaklığı olanlar bilirkişilik görevi üstlenemezler.


Birlik, Oda, Şube Yönetim Kurulları ile Temsilcilik Kurulları asıl ve yedek üyelerinin Oda tarafından verilen bilirkişilik hizmetlerinde görev üstlenmemeleri esastır. Ancak zorunlu olarak bilirkişilik üstlenilmesi durumunda ücret alınmamak kaydıyla görev alınabilir. Bu durumda takdir edilen bilirkişilik hizmet bedeli Odaya gelir olarak kaydedilir.


Çalışma ilkeleri ve sorumlulukları

Bilirkişiler, bilim ve tekniğin gereklerini yerine getirmek, yürürlükteki mevzuata uymak, meslektaşlarıyla ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmakla yükümlüdürler. Bilirkişiler, mesleki davranış ve meslek etik ilkelerine uymak zorundadırlar.


Bilgi verme

Bilirkişiler görev üstlendiklerinde, üyesi oldukları Odaya bilgi vermekle yükümlüdürler. Bilirkişiler, istenildiğinde hazırladıkları raporun bir kopyasını üyesi oldukları Odaya verirler. Odalar bilirkişilerden aldıkları raporlar hakkında üçüncü kişilere bilgi aktaramazlar.



Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişi Yönetmeliği!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Ana Yönetmeliği!




Geri Dön