27 / 04 / 2024

Kimler şarj istasyonu kurabilecek? Fiyatlar nasıl belirlenecek? Mustafa Yılmaz açıkladı!

Kimler şarj istasyonu kurabilecek? Fiyatlar nasıl belirlenecek? Mustafa Yılmaz açıkladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, kurul kararıyla onaylanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne yönelik açıklama yaptı. Peki Kimler şarj istasyonu kurabilecek? Fiyatlar nasıl belirlenecek? İşte ayrıntılar...



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, kurul kararıyla onaylanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne yönelik açıklama yaptı. Yılmaz, yönetmeliğin elektrikli araçların şarj edilebilmesi için şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması ve şarj hizmetinin sunulmasına yönelik usul ve esasları kapsadığını söyledi. Söz konusu yönetmelikte elektrikli araç kullanıcılarının  otopark alışveriş merkezleri ve şehirlerarası yol gibi halka açık alanlarda kurulan şarj istasyonlarından bedeli karşılığında hizmet alabileceklerini ifade etti.

ŞARJ AĞINA BAĞLI OLMA ZORUNLULUĞU GELDİ

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yönetmelikle şarj istasyonlarının bir şarj ağına bağlı olma zorunluluğu getirildiğini belirterek şunları kaydetti:

"Elektrikli araç sahibinin kaliteli ve sürekli hizmet alması ve şarj istasyonlarının fiyat ve lokasyon bilgilerini mobil uygulamalar üzerinden görebilmesi sağlanacak. Böylelikle kullanıcılar rezervasyon hizmeti veren şirketlerin mobil uygulamaları üzerinden şarj ünitelerini rezerve edebilecek.

Kimler şarj istasyonu kurabilecek? Fiyatlar nasıl belirlenecek? Mustafa Yılmaz açıkladı!

Şirketler kurumdan aldığı şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında şarj ağını işletecek olup lisans başvurusunda bulunacak şirketlerin asgari sermaye tutarının 4,5 milyon lira olması istenecek. Şarj ağı işletmeci lisansı sahibi olmak isteyenlerin kurması gereken asgari şarj ünitesi sayısı 50 adet olarak belirlendi. Bunun yüzde 5’inin DC 50 kilovat (kW) ve üzeri güçte olması gerekiyor, yani bu oranda hızlı şarj ünitesi bulunmalı.

Ayrıca, otoyol ve devlet yolunda kurulan şarj ünitelerinin en az yüzde 50’sinin DC 50 kW ve üzeri güçte olması zorunluluğu getirildi.

Bu sayede elektrikli araç kullanıcıları, şehirlerarası yollarda seyahat ederken bu şarj noktalarından hızlı bir şekilde araçlarını şarj edebilecek. Şarj istasyonu işletmek isteyenler lisans sahiplerinden sertifika alarak şarj istasyonu işletebilecek.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön