23 / 12 / 2024

Kimlik Bildirme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Kimlik Bildirme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Kimlik Bildirme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile kira sözleşmesinin bir nüshasının ev sahibi ve yönetici tarafından en yakın kolluk kuvvetine tesliminin zorunlu kılınması amaçlanıyor.



26/6/1973 Tarih ve 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kira sözleşmesinin bir nüshasının ev sahibi ve yönetici tarafından en yakın kolluk kuvvetine tesliminin zorunlu kılınması amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 
Türkiye'de gerçekleşen terör saldırıları incelendiğinde; eylemleri gerçekleştiren teröristlerin, genellikle geçici olarak kiraladıkları evlerde, saldırı yapacakları bölgeleri inceledikleri, saldırı planlarını buralarda yaptıkları ortaya çıkmıştır. 

Halen kat mülkiyetine tabi taşınmaz mal sahipleri veya onların yetki verdiği emlakçılar, kiraya verdikleri taşınmazı, güvenlik ve asayiş bakamından kime verdiklerini yeterince araştıramamakta ve bu durumu belgeleyememektedirler. 

Bu yüzden kiralanan birçok konut veya işyerinde; terðristler, terörle bağlantılı kimseler, güvenlik güçlerince arananlar tespit edilememekte, söz konusu bu durum da zafiyet oluşturmaktadır. 

Taşınmaz sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratosu sadece Borçlar Kanunu kapsamında bir senet niteliğindeki sözleşmeden ibarettir. Kontrat imzalanır, taşınmaz sahibi isterse kimlik veya benzeri belgelerin fotokopisi alınmaktadır. Oysa gerçekleşen terör eylemleri sonrası incelemeler de göstermektedir ki; teröristler veya bağlantılı kimseler kimliklerini (özellikle kolluk güçlerinde) gizlemekte, kiralayacakları taşınmazlar için kira kontratı dâhi yapmamaktadırlar. 

Tüm bu gerçekler ışığında 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nda değişiklik yaparak; taşınmaz sahibi ve kat mülkiyetine tabi taşınmaz mal yöneticilerinin, gerçekleştirilen kira sözleşmelerinin veya kontratlarının bir nişasının en yakın kolluk kuvvetlerine teslim etmesi zarureti getirilmektedir. 

Böylelikle kiralanan mülkün güvenlik ve asayişinden sorumlu kolluk kuvvetlerinin, kiralama yapan hakkında genel bilgisi olacak ve sorumlu oldukları muhitte kimlerin yaşadığı daha net bilinecektir. 
Kiralama alanında yaşanan güven boşluğu ve yetersiz kalan kimlik tespiti nedeniyle hazırlamış olduğum; 26/6/1973 Tarih ve 1774 Sayılı Kimlik Bildime Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim, bu alandaki zafiyeti giderecek ve asayiş ile güvenlik konusunda kolluk kuvvetlerimizin elini daha da güçlendirecektir. 

26/6/1973 TARİH VE 1774 SAYILI KİMLİK BİLDİRME KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK
Madde 1- 26/6/1973 Tarih ve 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nun 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

"Madde 11 - Herhangi bir süreyle, ikinci bir şahısa kiralanan taşınmaz için düzenlenen kira sözleşmesinin bir nüshasının, en geç 7 gün içinde en yakın kolluk kuvvetlerine bildirmeye, taşınmazın mal sahibi ve taşınmaz malın bulunduğu binanın yöneticisi sorumludur. 
Kat mülkiyetine tabi taşınmaz mal yöneticileri ve kapıcıları, binalarında bildirim dışı kimselerin oturup oturmadığını, çalışıp çalışmadığını, garaj, kömürlük, boş daire gibi 
kontrol etmekle yoktimlüdürler. 
Bütfin kat sahipleri ve kiracıları ile binada çalışanlar bu konularda yöneticiye yardımcı olmak ve gereken bilgileri vermek zorundadırlar. Yönetici ve kapıcıların, bu Kanuna aykırılıkları ve diger şüpheli gördükleri hususları, bağlı oldukları genel kolluk örgüttine bildirmeleri gereklidir." 

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
Madde 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Geri Dön