29 / 04 / 2024

KİPTAŞ Locamahal projesinde zarar etti iddiası!

KİPTAŞ Locamahal projesinde zarar etti iddiası!

İBB şirketi KİPTAŞ'ın Locamahal projesi İBB Meclisi'nin aralık ayı oturumlarının ilk birleşiminde yeniden gündeme geldi. KİPTAŞ'ın proje sebebiyle zarar ettiği ileri sürüldü.



İBB Meclisi'nin aralık ayı oturumlarının ilk birleşiminde, daha önce Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ile CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı arasında polemik yaratan İBB şirketi KİPTAŞ'ın Locamahal projesi yeniden gündeme geldi. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; önce CHP'li Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde kentsel dönüşüm alanında şu an Ümraniye Belediye Başkanı olan İsmet Yıldırım'ın KİPTAŞ Genel Müdürü olduğu dönemde start verilen Locamahal projesine ilişkin soru önergesi verdi. Soru önergesine, AKP'li meclis üyelerinden konunun yargıya yansıması sebebiyle tepki geldi. 

KİPTAŞ Locamahal projesinde zarar etti iddiası!

“SİGORTACILIKTAN VAZGEÇİP İNŞAAT İŞİNE GİRDİ”

Tartışma sırasında söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı projeye ilişkin yeni detayları paylaştı. Projenin mülkiyet sorunu olduğuna dikkat çeken Balyalı, şunları kaydetti:

- Ortalama 770 milyon lira hasılat bekleniyordu. Bu projeyi yapan inşaat firması aslında sigortacılık yapan bir firmaydı. Ama bu proje gündeme geldiğinde sigortacılıktan vazgeçip inşaat işine girdi.

- Daha önceki tartışmada firma sahibinin dönemin KİPTAŞ genel müdürü ile bir akrabalık ilişkisi olduğunu söylemiştim.

- İsmet Yıldırım da cevap verip ‘benim böyle bir akrabam yok' demişti. Doğru söylüyor, o gün itibari ile yoktu.

- Bu proje 2015 yılında başladığında firma ihaleyi aldığında sahipleri başka iki kişiydi. Ama iş ilerleyip bizim dönemimizde mülkiyet ve Milli Emlak ile ilgili bütün sorunlar çözüldükten sonra firmanın yüzde 100'ünün sahibi genel müdürün yeğeni oldu.

Balyalı, hasılat paylaşımı çerçevesinde KİPTAŞ'a kalan ve satıp gelir edeceği 96 evin borç sebebiyle Milli Emlak'a devredildiğini ve firmanın yönetimindeki değişikliğinde bu gelişme sonrasında olduğunu belirtti. 

KİPTAŞ Locamahal projesinde zarar etti iddiası!

“KİPTAŞ PROJEDE ZARAR ETTİ”

Balyalı, şunları kaydetti:

- Öyle ilginç bir proje ile karşı karşıyayız ki hasılat paylaşımı diyorsunuz ama ortada KİPTAŞ adına hasılat paylamışı yok.

- KİPTAŞ'ın zarar ettiği bir proje var. KİPTAŞ bu projeye 2015 yılından bugüne kadar 324 milyon lira para harcamış.

- Ne yazık ki elinde var olan 33 dairenin bedeli dahil olmak üzere 220 milyon lira hasılata sahip olacak. Ve proje bittiğinde net zararı 124 milyon lira olacak.

- Bir yandan firmaya bakıyoruz, zarar etmiş mi diye. Bu hasılat paylaşımı sadece firmaya yaramış.

- 600 milyon lira civarında hasılata sahip firma. Kamu adına görev yapan meclis üyeleri olarak KİPTAŞ'ın uğradığı bu zararın hesabını sormak zorundayız.

KİPTAŞ Locamahal projesinde zarar etti iddiası!

Balyalı, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

- Locamahal projesinin bütün sorunları bizim dönemimizde çözüldü ve teslimler başladı. Bu proje sürekli irdelenmek zorunda.

- Neden bu ilişkili kişiler, projenin tüm sorunları çözüldükten sonra bu şirketin yüzde 100 hissesine sahip oldu?  Sigortacılık yapan bir şirket iştigal konusunu değiştirdikten sonra 770 milyon lira hasılat beklentisi olan projeyi nasıl aldı?

- Yüzde 6 teminatın nasıl kendisinden yüzde 3 oranında kesildi? Bu firmanın kimlerin adına kurulduğu meselesini sorgulamak bizim görevimiz. Sormazsak İstanbullular bize hesap sorar.

KİPTAŞ Gayrimenkul Müzayedesi'nde 159.2 milyon TL'lik gayrimenkul satıldı!

Zeytinburnu Locamahal Kentsel Dönüşüm projesinde anahtarlar teslim edildi!


Geri Dön