29 / 04 / 2024

KİPTAŞ projelerinde son durum ne?

KİPTAŞ projelerinde son durum ne?

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, KİPTAŞ'ın devam eden projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. "İstanbul'da 3 bölgede dönüşümü başlattık" diyen Ali Kurt, 2 bölgede daha proje hayata geçireceklerini belirtti.



KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, KİPTAŞ'ın devam eden projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

"İstanbul'da 3 bölgede dönüşümü başlattık" diyen Ali Kurt, 2 bölgede daha proje hayata geçireceklerini belirterek, "Önceliğimiz sosyal faydalı işler yapmak. bu kapsamda sosyal konut ve kentsel dönüşüm projelerine öncelik veriyoruz" diye konuştu. 

"Kentsel dönüşüm sorunlarına İBB'nin tüm birimleri kafa yoruyor, çalışmalar yapıyor" diyen Ali Kurt, "15 ayrı ilçede başlattığımız dönüşüm, 30 bölgeyi ve 20 bin insanı kapsıyor" dedi.

KİPTAŞ projelerinde son durum ne?

KİPTAŞ'ın projelerinde son durum ne?

Ali Kurt, KİPTAŞ'ın projelerinde son duruma ilişkin şunları söyledi: 

"Bağcılar için görüşmeler geçen yıl başlamıştı. Sözleşme Ocak ayında yapıldı. Yüzde 93 uzlaşı gerçekleşti. Pazartesi de yıkımlar yapıldı. Gürpınar'da başlattığımız dönüşümde 3'te 2 oranına erişmeye az kaldı. Yeşilpınar'daki dönüşüm ise birkaç gündür olumsuz saha olaylarıyla gündeme geliyor. Ama mülkiyet sorunu olan bir bölge burası ve örnek bir dönüşüm başlattık. 

Kentsel dönüşüm 2 şekilde yapılıyor, birincisi Bğacılar'daki gibi kendi mülkiyetinde olan ama ömrünü tamamlamış binaların dönümüşmü, ikincisi ise eyüp'teki gibi mülkiyet problemi olan yerler. 

Mülkiyeti KİPTAŞ'ta olan Eyüp 2016'da riskli alan ilan edildi. Geçmiş dönemde satış kararı verilmişti biz durdurduk. bölgede 192 bağımsız birim 158 kişi hak sahibi var. Bu insanların tapuları yok, geçmiş dönemde tapu tahsis belgeleri olanlar var ama tapu alamamışlar. Biz burda bunlara bakmaksızın herkes hak sahibi dedik. Mevcut kullanım alanlarından yüzde 20 kesintiyle konut sahibi yapacağımızı söyledik. Örneğin daire 100 metrekare ise yüzde 20 kesinti ile 80 metrekare şeklinde yapılacak. Metrekaresini büyütmek isteyenler için metrekarede borçlanma 3 bin TL olarak belirlendi. Vatandaşlar borçları, teslimden sonra 3 yılda sıfır vadeyle ödeyecek. Bakanlık kriterlerini baz alarak, bölgede kira ve taşınma yardımı da yapıyoruz. 1150 TL değil en küçük daireye 1350 TL kira yardımı yapıyoruz."

Ali Kurt, "Kesintiler bölgeye göre değişiyor. Dönüşümde ödenebilir borçlanmayı hedefliyoruz. Böylece sürdürülebilir kentsel dönüşüm yapılabiliyor" dedi.  

"KİPTAŞ olarak yeni modelle kentsel dönüşümdeki sorunları çözüyoruz" diyen Kurt, "Dönüşümde merkezde KİPTAŞ var. Vatandaş bizle muhattap, borçlanmak isterse KİPTAŞ kefil oluyor. KİPTAŞ arada katalizör. Bağcılar'da bunun en güzel örneği" diye konuştu.

Ali Kurt, projelerdeki son durumlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

KİPTAŞ projelerinde son durum ne?

KİPTAŞ Silivri Konutları 4. Etap: Silivri Konutları 3'ü tamamladık teslim ettik. Önümüzdeki yılın 6 ayı normal teslim zamanı olarak belirlenmişti ama öne çekmeye çalışıyoruz.

KİPTAŞ projelerinde son durum ne?

Fikirtepe: Bakanlık korrdinasyonu ile devam eden bir proje. 1-1.5 ay içerisinde süreç tamamlanacak. Bakanlık orda plan çalışmasını yaptı, mülkiyet problemi için sahada çalışmalar devam ediyor.

KİPTAŞ projelerinde son durum ne?

We Haliç: We Haliç projesi çok el değiştirdi. Mülkiyet ve inşaat anlamında sıkıntılı bir alan. Çalışmalar devam ediyor.

KİPTAŞ projelerinde son durum ne?

İzmit Çınar Evler: Projede fiziki ilerleme yüzde 10-15'e ulaştı. Örnek iş ortaya koymayı hedefliyoruz. 3 ayda talep alma ve temel atma gerçekleştirildi. Sosyal konut projesi ama tasarım olarak standartların çok üstünde bir proje.

"Deprem siyasete alet edilmemeli. Yanlış uygulamalar vatandaşların kafalarını karıştırıyor" diyen Kurt, şu örneği verdi: 

"Beylikdüzü'nde yeni daire veriyoruz, 75 bin borçlanacaksınız dedik, yüzde 60 uzlaşmayla girdik. Daha sonra yüzde 66'da tıkandık, çünkü vatandaşın kafası karışıyor" diye konuştu. Ali Kurt, "Fatih'te bir proje planlanıyor mu?" sorusunu ise, "1 bölgede geçmişten kalan yenileme alanında projemiz var. Kurumların koordinasyonunu bekliyoruz. Sosyal proje hedefimiz var, duyuracağız" diyerek yanıtladı.

KİPTAŞ Alibeyköy kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları'nın inşaatında son durum ne?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön