30 / 04 / 2024

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk başvurularının yüzde 27'si anlaşmayla sonuçlandı!

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk başvurularının yüzde 27'si anlaşmayla sonuçlandı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira anlaşmazlıklarında 62 bin 348 başvurunun 17 bin 201'inin anlaşma ile sonuçlandığını belirtti. İşte Bakan Tunç'un o açıklamaları...



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da bir otelde gerçekleştirilen 10. Yılında Arabuluculuk Programı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamasında "1" sicil numaralı arabulucunun kaydının yapıldığı gün olması sebebiyle her 14 Kasım'da Arabulucular Günü'nün kutlandığına dikkat çekti. 

Konuşmasında, son senelerde adalet hizmetleri alanında pek çok sessiz devrim gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bakan Tunç, bu çerçevede Anayasa'da da değişiklikler yapıldığını ancak bunların Anayasa'daki "darbeci ruhu" ortadan kaldırmadığına vurgu yaptı. 

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk başvurularının yüzde 27 si anlaşmayla sonuçlandı!

Bakan Yılmaz Tunç, yargı hizmetlerinin kalitesinin artırılması için alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin önem arz ettiğini dile getirdi ve bunlara iş yükünü azaltmasından ziyade barışçıl bir yöntem olduğu için önem verdiklerine dikkat çekti.

Arabuluculuğu daha da geliştirmek istediklerini dile getiren Bakan Tunç, arabuluculuk sisteminin Türkiye'de ilk defa 2013 yılında uygulanmaya başladığını hatırlattı. 

Tunç, 2013 yılından bu güne ihtiyari arabuluculuk çerçevesinde 4 milyon 893 bin 765 başvuru yapıldığı bilgisini de verdi ve "3 milyon 163 bin 556 anlaşma sağlanmış. İhtiyari arabuluculukta anlaşma oranı yüzde 99 ama zorunlu arabuluculukta anlaşma oranı yüzde 45. Bu ortalamayı azaltıyor" açıklamasında bulundu. 

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk başvurularının yüzde 27 si anlaşmayla sonuçlandı!

EN AZ 34 BİN KİŞİ ADLİYE KAPISINA GİTMEKTEN KURTULDU

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk kapsamına son olarak 1 Eylül tarihinden itibaren kira, komşuluk hukuku, kat mülkiyeti, tarımsal hizmet sözleşmesi uyuşmazlıklarının da girdiğinin altını çizdi. 

Bakan Tunç, "1 Eylül tarihinden itibaren kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 62 bin 348. Bu başvurulardan 17 bin 201'i anlaşma ile sonuçlandı. 9 bin 661'i ise anlaşmama ile sonuçlandı. Sonuçlanma oranına bakıldığı zaman 26 bini sonuçlanmış, 17 bin anlaşma yapılmış. 17 bin anlaşma demek en az 34 bin kişi adliyelerin kapısına düşmekten kurtuldu demek" ifadelerine yer verdi. 

Kira uyuşmazlıklarında 2023 yılında 160 bin dava açıldığına, bunun ayda ortalama 20 bin dava açılması anlamı taşıdığına vurgu yapan Yılmaz Tunç, 1 Eylül tarihindeki zorunlu arabuluculuk düzenlemesinin ardından ise açılan toplam dava sayısının 9 bin olduğunu aktardı. 

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk başvurularının yüzde 27 si anlaşmayla sonuçlandı!

ARABULUCULUK ÜCRET TARİFESİ YENİ SENEDE TATMİN EDİCİ OLACAK

Arabuluculuk ücret tarifesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz Tunç, arabuluculuk ücret tarifesiyle ilgili yeni düzenlemeyi gelecek senenin başından itibaren arabulucularımızı tatmin edecek bir düzeyde kamuoyuyla paylaşacaklarının altını çizdi. 

Bakan Tunç, üzerinde durdukları diğer bir konunun da aile arabuluculuğunu belirtti ve gündeme getirilmesi konusundaki çalışmaların devam ettiğini aktardı. 

Adana'daki gayrimenkuller son 1 yılda yaklaşık yüzde 100 değer kazandı! 

Altın yatırımcıları hazırlanın! Hatice Koçak bugün için saat verdi! Bu rakamı duyan kuyumcuya koşacak

Konut ve iş yerleri nasıl sigortalanmalı? 

Eskişehir'de 20-25 bin binanın acilen yenilenmesi gerekiyor: Olası depremde yıkım olacak caddeler tek tek açıklandı!


Geri Dön