23 / 12 / 2024

Kira anlaşmazlıklarında arabulucu çözümü: Ev sahibi ve kiracıların yarısı anlaşmaya vardı!

Kira anlaşmazlıklarında arabulucu çözümü: Ev sahibi ve kiracıların yarısı anlaşmaya vardı!

Kira hukuku uyuşmazlıklarının çözümünde önemli bir değişiklik yaşandı. 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getirildi. 



1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe konulan yeni düzenlemede, kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabulucuya başvuru yapılması, zorunlu hale getirildi.

KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA ARABULUCU ÇÖZÜMÜ!

Bu kapsamda yapılan değişiklikler sonrasında  kiralanan taşınmazlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar hakkında, dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirildi.

Fakat, taşınmazların ilansız icra yoluyla tahliyesine yönelik hükümler, arabuluculuk kapsamına dahil edilmedi.  Bu düzenlemenin amacı, artan kira uyuşmazlıklarını daha hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşturmak ve mahkemelerin iş yükünü hafifleterek taraflar  arasında anlaşmanın sağlanmasını teşvik etmek. 

Özellikle bu düzenleme ile kira artış sınırlarını belirleme kararı, tarafllar tarafından verilmesine karar verildi. Taraflar, isterlerse adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına, dava şartı olarak başvuuda bulunabilecekler. İstenmesi halinde NTN Partners gibi Türkiye'de faaliyet gösteren arabuluculuk merkezlerine ve arabuluculara ihtiyari olarak başvuru da yapabilecekler. 

Taraflar anlaşma sağlamaları halinde arabuluculuk sürecinden mahkeme kararı niteliğinde bir belge elde edebilecekler. Bu belge aynı zamanda taraflar arasında aynı konuda dava açılamayacağının ve ihtilafın sonlandığının da belgesi olacak.

Kira anlaşmazlıklarında arabulucu çözümü: Ev sahibi ve kiracıların yarısı anlaşmaya vardı!

YÜZDE 25 KİRA ARTIŞI UYGULANMAK ZORUNDA DEĞİL!

Konut kiralarına getirilen ve 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek olan yüzde 25 artış sınırıyla ilgili olarak önemli bir gelişme oldu. Taraflar, dilerse bu kira artış sınırını uygulamama hakkına sahip.

Arabuluculuk süreci, arabulucunun gözetiminde, 6325 sayılı Kanun kapsamında belirlenen süreler içinde gerçekleşiyor. Arabulucu, tarafları uygun bir ortamda bir araya getirerek taleplerini karşılıklı olarak iletmelerini sağlıyor.

Taraflar, arabulucu gözetiminde yapılan görüşmelerde anlaşmaya varamazlarsa, dava açma hakkına sahipler. Ancak dava açmak isteyen tarafın, arabuluculuk yoluyla uyuşmazlığın çözülemediğine dair anlaşmama tutanağı ile birlikte dava dilekçesini mahkemeye sunması gerekiyor.

Kira anlaşmazlıklarında arabulucu çözümü: Ev sahibi ve kiracıların yarısı anlaşmaya vardı!

KİRACILARIN YARISI ANLAŞMAYA VARDI!

1 Eylül tarihinden itibaren 6 Ekim'e kadar, kira uyuşmazlıklarında arabulucuya 29 bin 906 başvuru yapıldı. Anlaşma sayısı 2 bin 817'ye ulaştı. Anlaşamama sayısı ise 2 bin 157 seviyesinde kaldı. Sonuçlanan dosya 4 bin 974 oldu. İlk verilere göre anlaşma oranı yarı yarıya. 30 bin dosyanın 15 bini yargıya gitmeden sonuçlanmış olması toplumsal barış açısından önemli bir gelişme oldu. 

Ev sahibi ve kiracı krizini ‘arabulucu’ da çözemedi!

Kira anlaşmazlığı yeni uygulanmaya başlanan arabuluculuk sayesinde çözüldü!

Geri Dön