27 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesaplama 2015!

Kira artış oranı hesaplama 2015!

Mesken veya iş yerinizi kiraya verdiğinizi ve kira sözleşmenizin yenilendiğini düşünelim. Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeli nasıl hesaplanır? İşte kira artış oranı hesaplama 2015 formülü...



Kira artış oranı hesaplama 2015!

Mesken veya işyerinizi kiraya verdiğinizi ve kira sözleşmenizi senelik olarak yenilediğinizi düşünelim. Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeli yeniden belirleniyor.


Kanunen meskenlerde kiracıya en fazla Üretici Fiyat Endeksi oranlarında zam yapılıyor. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Ocak dönemine ait yurt içi üretici fiyat endeksi oranları 3 Şubat 2015 tarihinde açıklanmıştı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Kira artış oranı hesaplama formülünde, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre geçtiğimiz ay kira bedelinde en fazla %3,28 oranında zam yapıldı.


Örneğin, mevcut kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Kira bedeline yapılacak 32,8 TL'lik zam ile yeni kira döneminin kira bedeli en fazla 1032,8 TL olarak belirlendi.


Evimi kiraya verdim vergisi ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön