Emlak Terimleri

Kira artış oranları Ekim 2014!

Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre mesken kiralamalarında kiracıya yapılacak zam, enflasyon oranları ile hesaplanıyor. Söz konusu enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. İşte kira artış oranları Ekim 2014...

Kira artış oranları Ekim 2014!

Taşınmaz kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık zam hesaplama esasları, Borçlar Kanunu ile belirleniyor. Kanun gereğince, mesken kiralamalarında kiracıya dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek oranda zam yapılamıyor.


Bu durum kanunda şu şekilde açıklanıyor: "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Üretici fiyat endeks verileri, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Eylül ayı verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,85 artmıştı. Kira artış hesabında kullanılan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan %9,84 kullanıldı. Peki, ekim ayında kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilecek?


Ekim ayı kira artış oranları, bugün 3 Kasım 2014 tarihinde açıklandı. Açıklanan verilere göre, Ekim ayında dolan kiralamalar için en fazla %10,10 oranında zam yapılabilecek. Kira artış oranları Ekim 2014 bülteni şu şekilde;


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ekim 2014


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,32 artış, imalat sanayi sektöründe %0,35 artış, elektrik ve gaz sektöründe %6,92 artış ve su sektöründe %2,54 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirmede gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (%6,92), su ve suyun arıtılması ve dağıtılması (%2,54), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%2,39) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (%-5,64), ham petrol ve doğal gaz (%-2,30), ve deri ve ilgili ürünler (%-1,56) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış enerji malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ekim ayında en yüksek aylık artış enerji mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.



Kira artış oranları Eylül 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com