Kira artış oranları Mayıs 2014!
Mayıs 2014 dönemine ait enflasyon oranları bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Açıklanan ÜFE verilerine göre, kira artışı hesaplamaları için yüzde 11,28 oranı kullanılacak. İşte kira artış oranları...
Kira artış oranları Mayıs 2014!
Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, kira bedelinde yapılacak artışlar, ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.
Ancak kanun kapsamında hangi ÜFE oranlarının dikkate alınacağı hususunda bir netlik bulunmamasına karşın, TÜİK'ten konu ile ilgili olarak bir açıklama yapıldı.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.
Mayıs 2014 verilerine göre; Mayıs ayı ÜFE kira artış hesaplamalarında, yüzde 11,28 oranı kullanılacak. Kira artış oranı ile ilgili bülten aşağıda yer alıyor:
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2014
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,11 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,20 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe %3,60 düşüş ve su sektöründe %1,40 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış basım ve kayıt hizmetleri sektöründe gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; basım ve kayıt hizmetleri (%4,63), tütün ürünleri (%2,98), suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması (%1,40) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-3,60), ham petrol ve doğal gaz (%-3,26) ve bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%-2,89) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Mayıs ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.