Kira artış oranları neye göre belirlenir?
Genellikle 1 senelik olarak hazırlanan taşınmaz kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda sözleşme, süresiz olma niteliği kazanıyor. Peki, yenilenen kira sözleşmelerinde kira artış oranları neye göre belirlenir?
Kira artış oranları neye göre belirlenir?
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Genellikle 1 senelik olarak hazırlanan kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda sözleşme, süresiz olma niteliği kazanıyor.
Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.
Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin tarafların anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Ancak, kanun kapsamında yapılan değişiklikler neticesinde bu kural 2020 yılına kadar işyeri kiralamaları için saf dışı tutuldu.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 8 sene boyunca işyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanacak. Buna göre, işyeri sahipleri dönemin üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, sözleşmede anlaşılan esaslara göre, kiracısına zam yapacak.
Meskenlerde ise üretici fiyat endeksi baz alınarak zam yapılmaya devam edilecek.
Kira zam oranları Şubat 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com