23 / 12 / 2024

Kira artış sınırı nedir?

Kira artış sınırı nedir?

Kiracıya yapılacak zam, 2012 yılından beri yürürlükte olan Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, kira artış sınırı nedir? Kira artışları neye göre yapılır?



Kira artış sınırı nedir?

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin bir seneliğine daha uzaması halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Kiracıya yapılacak zam, 2012 yılından beri yürürlükte olan Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Buna göre mal sahibi kiracısına istediği oranda değil yasal sınırlamalara uyarak zam yapabiliyor. Peki, kira artış sınırı nedir? Kira zam bedeli nasıl hesaplanır?


Borçlar Kanunu'nın 344. maddesine göre, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira artış sınırı, işyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar zorunlu olmuyor. İşyeri sahipleri, kiracısına sözleşmedeki oranda zam yapabiliyor. Sözleşmede oran yazmıyorsa, istediği oranda artış yapabiliyor.


Kira artışı hesaplama örneği:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.


Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Kira zam oranı: yüzde  5,33

Zam bedeli:  53,3 TL

Zamlı kira bedeli: 1053,3 TL



Enflasyon oranları Aralık 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön