02 / 05 / 2024

kira artışı yasal sınırı

kira artışı yasal sınırı

Kiracıya yapılacak zam, 2012 yılından beri yürürlükte olan Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, kira artış sınırı nedir? Kira artışları neye göre yapılır?

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Kira artışlarında yasal fren! Kiracıları fahiş artıştan koruyacak yeni düzenleme geliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş kira artışına karşı yasal düzenleme mesajları verdi. Kira artışlarında yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülecek. İşte ayrıntılar...

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor! Kira artışıyla ilgili yargıdan emsal karar çıktı! 

Antalya'da, yasal üst sınır olan yüzde 25 kira artışını kabul etmeyen konut sahibinin yaklaşık bir yıl önceki kontrat ile eş zamanlı imzalanan tahliye taahhütnamesine dayanarak yolladığı tebligat, kiracının eline geçmediği gerekçesiyle "usulsüz" kabul edildi. İşte detaylar...

Yasal kira artışı yapmayan kiracının tahliyesi!

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira artışı yapılıyor. Peki, yasal kira artışı yapmayan kiracının tahliyesi nasıl olur?

Yasal yıllık kira artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Peki, yasal yıllık kira artış oranı nedir? Yıllık zam nasıl hesaplanır?

10 soruda kira artışı!

Mal sahipleri belli dönemlerde kira bedelinde artış yapabiliyor. Bu artışın nasıl yapıldığı ve yasal olarak nasıl yapılması gerektiği akıllarda soru işareti bırakıyor. İşte 10 soruda kira artışı..

Kanuni kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Kira artışı yapılırken yasal sınırlamalara uyulması gerekiyor. Peki, kanuni kira artışı nasıl hesaplanır?

Yasal kira artışı ne kadar?

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında bu sözleşme imzalanıyor. Sözleşmeler genellikle senelik olarak yapılıyor. Peki, yenilenen sözleşmede yasal kira artışı ne kadar yapılır? İşte yanıtı..

İşyeri kira artış oranı hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında yıllık kira sözleşmesinin dolması halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. İşte işyeri kira artış oranı hesaplama 2015 kuralı..

Kira artış oranları Mart 2015!

Nisan ayına ait kira artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Nisan 2015 tarihinde açıklandı. Peki, Nisan ayında kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte kira artış oranları Mart 2015..

ÜFE'ye göre kira artışı hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kira bedelinde belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, ÜFE'ye göre kira artışı hesaplama 2015 nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Döviz bazında kira artışı 2015!

Kiracının ödeyeceği kira bedeli, Türk parası ile tahsil edilebildiği gibi yabancı para ile de tahsil edilebiliyor. Bu durumda yenilenen kira bedelinde nasıl artış yapılır? İşte döviz bazında kira artışı 2015...

Mesken kira artışı en fazla ne kadar yapılır?

Kira sözleşmeleri ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor. Yenilenen dönemde kiraya zam yapılıyor. Peki, mesken kira artışı en fazla ne kadar yapılır?

kira artışı yasal sınırı Haberi

kira artışı yasal sınırı

Kira artış sınırı nedir?

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin bir seneliğine daha uzaması halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Kiracıya yapılacak zam, 2012 yılından beri yürürlükte olan Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Buna göre mal sahibi kiracısına istediği oranda değil yasal sınırlamalara uyarak zam yapabiliyor. Peki, kira artış sınırı nedir? Kira zam bedeli nasıl hesaplanır?


Borçlar Kanunu'nın 344. maddesine göre, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira artış sınırı, işyeri kiralamalarında 2020 yılına...