Kira artışı bildirim süresi ne kadar?
Gayrimenkul kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.
Gayrimenkul kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Buna göre mal sahibinin kiracısına ÜFE oranında zam yapması gerekiyor. Ancak bu kural işyerleri için 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu tarihe kadar işyeri kiracılarına istenilen oranda zam yapılabiliyor.
Peki, kira artışı bildirim süresi ne kadar?
Kira artışı bildirim süresi, kanun ile belirlenmiyor. Sözleşmenin yenilenmesinin hemen ardından zammın yapılması ve bunun kiracıya bildirilmesi gerekiyor. Böylece yeni kira dönemine ait kira borcu zamlı olarak ödenmiş oluyor.
Kira artışı hesaplama örneği..
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,08 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,08 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,03 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,51 artış gösterdi.
Kira zam oranları Eylül 2016
Mevcut kira: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 4,51
Zam bedeli: 45,1
Zamlı kira bedeli: 1045,1 lira
Kira zam oranları Eylül 2016!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com