25 / 11 / 2024

Kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kira hukukuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline uygulanacak kira artışının tespiti nasıl yapılır?




Kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kira hukukuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Gayrimenkulünü kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapabiliyor. 


Kiraya verilen taşınmaz eğer meskense, ÜFE oranlarında; eğer işyeri ise istenilen oranda kira bedeline zam yapılabiliyor. ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 


İşyeri kiralamalarında uygulanan sözleşme serbestisi kuralı ise 2020 yılına kadar geçerli oluyor. Bu tarihten sonra işyerlerinin kira artış hesaplamalarında da ÜFE oranları kullanılacak.


Peki, taşınmazın değerinin artması nedeni ile hesaplanacak kira artışının tespiti nasıl yapılır?


Kira artışının tespiti için Sulh Hukuk Mahkemelerinde dava her zaman açılabiliyor.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması gerekiyor.


Davanın yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.


Dükkan kirasını ödemeyen kiracıya ihtar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön