12 / 05 / 2024

Kira artışları için karamsar tablo! Zam furyası sürecek

Kira artışları için karamsar tablo! Zam furyası sürecek

Fahiş kira artışları nedeniyle İstanbul'da bir dairenin metrekare fiyatı 200 liraya gelirken, artış Ankara'da yüzde 200, İzmir'de yüzde 150 seviyelerine ulaştı. Fahiş kira artışlarının devam edeceğini söyleyen gayrimenkul uzmanı artışın sebeplerini beş başlıkta açıkladı. İşte tüm detaylar...



İNTERNET İLANLARINDAKİ FİYAT DEĞİŞİMLERİ NASIL KONTROL EDİLİR?
İnternetteki ilanlarda çok sayıda düzenlemeye ihtiyaç var. Bu noktada bazı ilanlar kişinin kendisine ait olmayan evlerin ilanları verilerek de yapılabiliyor. Daha ucuz bir kira bedeliyle oturan kişi alternatif bir yer bulduğunda mal sahibinin haberi olmadan o daireyi kiralık olarak verip buradan bir gelir elde edebiliyor.

‘EV SAHİPLERİ HİZMET BEDELİ İSTİYOR’
Bazı mal sahipleri internetten ilan verip artık hizmet bedeli ister hale geldiler. Bununla ilgili ilan örnekleri portallarda yer alıyor. Mal sahibi kendi yerini verirken, hizmet bedeli talep ediyor.

Bunun yanında daireleri eşyalı hale getirip günlük kiraya verenler de var. Kiraladıkları evi, mal sahibi kendi evini düşük kiradan kaçmak adına eşyalı hale getirip daha kısa dönemde daha yüksek kiralara vermek istiyor. 2 yılda günlük kiralık ilan sayısı yüzde 50 oranında arttı.

‘KİRA FİYATLARI SUNİ İLANLARLA YÜKSELİYOR’
Burada yapılan sistemde özellikle ilan girmeden önce web tapu’dan mal sahibi beyan kontrol sistemine ihtiyaç var. Kişi gerek satılık ve kiralık ilan girecekse öncesinde gayrimenkulün sahibi ve ilgilisi olduğunu ispatlar bir onay kodu almalı ve bu kodla ilan girmelidirler. Yoksa suni ilanlarla bu bölgedeki kira fiyatlarının bir anda sahte ilanlarla çok farklı bir rakama çekebiliyor. Bu da piyasa açısından olumsuz bir algı oluşturuyor.

Kira kontratları yapılırken tapu suretinin de kontrata eklenmesi ve evrak olarak tarafların arasında mutlaka talep edilmesi de alınabilecek önlemlerin bir diğeridir. Bu noktada da kira kontratlarının e-Devlet üzerinden sisteme döndürülmesine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Bu oluştuğu taktirde kira değer haritaları oluşturulabilir, gerçek olmayan ilanlar bu yöntemle elenebilir.


Geri Dön