Kira artışları sahafları da vurdu: Kimi kepenk indiriyor, kimileri kafeye dönüşüyor!
Sahaflar, öğrenci semtlerinde bile fahiş kiralar ve internet satışları yüzünden güçlükle ayakta durmaya çalışıyor. Kimi sahaflar yüksek maliyetler yüzünden kepenk indirirken, kimi kitapçı dükkanlarına çok satan ürünlerden getirmeye başladı, kimileri de kafe oldu. İşte ayrıntılar..
Kovid-19 pandemisi dönemi ve ardından gelen döviz kurundaki yükseliş, sahaflara da olumsuz yansıdı. Yükselen masrafların ardından pek çok kitapçı kafeye dönüşürken, sahaf geleneği de neredeyse bitmek üzere.
Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; pandemiden sonra yükselen kiralar, kağıt fiyatları ile nternet satışları ya da e-kitapların ardından öğrenciler bile kitapçılara uğramaz hale gelirken; öğrenci semtleri olan bilinen Beşiktaş ve Kadıköy'de kitapçılar işlerinin azlığından şikayetçi oluyor.
Beşiktaş'ta yaklaşık 10 yıldır sahaf işleten Erdal Karakoçoğlu, pandemi öncesinde 18 TL olan popüler bir kitabın fiyatının 125 TL'ye yükseldiğine, en çok kişisel gelişim türündeki kitapların sattığına dikkat çekiyor.
Diğer taraftan, internetteki fiyatlar ile başa çıkamadıklarının altını çizen Karakoçoğlu, "Kitaplar yüzde 30, 35 iskonto ile bize geliyor ama internette kira ödeme derdi olmadığı için bizim aldığımız fiyattan onlar da satabiliyor" diye konuştu.
Beşiktaş Köyiçi ile civarında kiraların ortalama 15 bin Türk Lirası'ndan başladığını dile getiren Karakoçoğlu, "Kadın müşteriler olmasa şimdiye dek kepenkleri indirmiştik. Dükkanımıza gelenler genelde sosyal medyada popüler olan kitaplara yöneldiklerini görüyoruz" dedi ve artık araştırma kitaplarını alanların sayısının parmakla gösterilecek kadar az olduğunu belirtti.
Songül Mete de 15 senedir Kadıköy'de bir pasajda sahaflık yapıyor. 2 sene önce de dükkanını ikiye ayırarak yarısını çay ocağı yapmaya karar veren Mete, genelde han içerisine satış yaptıklarını, çay, kahve, tost gibi şeyler hazırladıklarını söyledi.
Mete, "Çay mı kitap mı daha fazla kazandırıyor diye sorarsanız kitap az kazandırıyor" diye konuştu.
Aynı pasajda 20 senedir sahaflık yapan Şaban Yaman da internet satışlarından şikayetçi olduğunu belirterek, ikinci el satış sitelerinin de kitaplardan yüzde 10-15 oranında kar elde ettiklerine dikkat çekti.
Yaman da dükkanın bir bölümünü kasetlere ve plaklara ayırdıklarını belirtti ve "Biz de eski ve yeni plaklar ile tutunmaya çalışıyoruz. Hediyelik eşya kısmımız var. Pikaplar da tercih ediliyor, eskiye bir dönüş söz konusu" dedi ve özlü sözler yazan duvar sözlerinin de satıldığını aktardı.
İlk el konutlarda azalış hız kesti! Satışların yüzde 69’u ikinci el!
Merkez Bankası'ndan yıl sonu dolar, faiz ve enflasyon açıklaması! Son dakika gelişmesi...
Deprem bölgesindeki davalar 168 günde sonuçlanacak! Bakan tek tek açıkladı!
TOKİ'den bir ile daha 304 konutluk yeni proje geliyor!