28 / 04 / 2024

Kira bedeli 1.000 TL olan kiracıya ne kadar zam yapılır?

Kira bedeli 1.000 TL olan kiracıya ne kadar zam yapılır?

Kiracıya yapılacak yıllık zam, ev sahibinin veya kiracının isteği doğrultusunda değil, Kanunda belirtilen esaslar doğrultusunda yapılıyor. Peki, Kira bedeli 1.000 TL olan kiracıya ne kadar zam yapılır?



Kira bedeli 1.000 TL olan kiracıya ne kadar zam yapılır?

Ev sahipleri, yıllık kira sözleşmesi yenilenen kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak bu zam, ev sahibinin veya kiracının isteği doğrultusunda değil, Kanunda belirtilen esaslar doğrultusunda yapılıyor.


Borçlar Kanunu Madde 344

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Yukarıda yer alan madde gereğince, kira artış hesabında üretici fiyat endeksi oranları baz alınıyor. Söz konusu enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


3 Temmuz 2014 tarihinde TÜİK tarafından yayınlanan Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre, yapılacak artış yüzde 9,75 oranından yüksek olamıyor. Peki, Kira bedeli 1.000 TL olan kiracının zamlı kira bedeli ne kadar olur?


Hesaplama:

Kira bedeli: 1.000 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 9,75

Yıllık zam bedeli: 97,5 TL

Zamlı kira bedeli: 1.097,5 TL


Kira artış oranları Haziran 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön