27 / 12 / 2024

Kira artış oranları Haziran 2014!

Kira artış oranları Haziran 2014!

Haziran 2014 dönemine ait enflasyon oranları bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Açıklanan ÜFE oranlarına göre, kira artışı hesaplamaları için yüzde 9,75 oranı kullanılacak. İşte kira artış oranları...



Kira artış oranları Haziran 2014!

Ev sahibinin kiracısına yapacağı yıllık zam oranları, Borçlar Kanunu gereğince, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.


"MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Ancak kanun kapsamında hangi ÜFE oranlarının dikkate alınacağı hususunda bir netlik bulunmuyor. Bu nedenle zaman zaman kira zam hesaplamalarında anlaşmazlık yaşanıyor.


Hal böyle olunca TÜİK'ten konu ile ilgili olarak bir açıklama yapıldı.


TÜİK tarafından hazırlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'ne göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.


Haziran 2014 ÜFE oranları göre; Haziran ayı ÜFE kira artış hesaplamalarında, yüzde 9,75 oranı kullanılacak. Kira artış oranı ile ilgili bülten aşağıda yer alıyor:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,06 arttı


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,03 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,08 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,13 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,68 düşüş ve su sektöründe %0,05 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünleri sektöründe gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (%1,72), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (%0,94), metal cevherleri (%0,94) alt sektörleridir. Buna karşılık basım ve kayıt hizmetleri (%-3,29), kağıt ve kağıt ürünleri (%-2,31) ve deri ve ilgili ürünler (%-0,99) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Haziran ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında, en yüksek yıllık artış ise dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.



Kira artış oranları Mayıs 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön