Kira artış oranları Şubat 2014!
Şubat 2014 dönemine ait "Üretici Fiyat Endeksi" oranları 3 Mart 2014'te; bugün açıklandı. Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre kira artış oranları Şubat 2014 aylık yüzde 1,38 arttı...
Kira artış oranları Şubat 2014!
Kira bedelinde yapılacak artış oranları TÜİK tarafından açıklanıyor. Yİ-ÜFE yani yurt içi üretici fiyatları endeksleri, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.
Kira bedelinde yapılacak artışlar Üretici Fiyat Endeksi oranları, baz alınarak yapılıyor. Kira artışı 2014, ÜFE oranını geçmeyecek şekilde yapılıyor.
Ancak ÜFE oranlarında hangi oranların hesaplamaya dahil edileceğine yönelik bir netlik bulunmuyordu. Bu nedenle kiralarda yapılan artışlarda on iki aylık ortalamalar baz alınıyordu. Bu konuda ilk resmi açıklama geçtiğimiz ay TÜİK'ten geldi.
TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, kira artış oranları on iki aylık ortalamaya göre değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kira artışının yapılması ön görülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun resmi internet sayfasında yayımladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bültenine göre Şubat 2014 dönemine ait oranlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,40 artış gösterdi.
Buna göre kira sözleşmenizin Şubat 2014'te dolması halinde kira artışınız yüzde 12,40 oranının üzerine çıkamayacak.
Yİ-ÜFE oranları kapsamında yer alan diğer veriler, İstatistik Kurumunun yayımladığı Üretici Fiyat Endeksi bülteninde şu şekilde açıklanıyor:
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Şubat 2014
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %1,38 arttı
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,11 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,29 artış, imalat sanayi sektöründe %1,86 artış, elektrik ve gaz sektöründe %-2,97 düşüş ve su sektöründe %1,66 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış diğer mamul eşyalar sektöründe gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar (%3,72), kok ve rafine petrol ürünleri (%3,08), motorlu kara taşıtları (%2,93) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-2,97) ve tütün ürünleri (%-0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en çok artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Şubat ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.