27 / 04 / 2024

Gayrimenkul kira artış oranları Temmuz 2014!

Gayrimenkul kira artış oranları Temmuz 2014!

Gayrimenkul sahiplerinin kiracılarına yapacakları kira artış oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. İşte, gayrimenkul kira artış oranları Temmuz 2014!



Gayrimenkul kira artış oranları Temmuz 2014!

Gayrimenkul sahiplerinin kiracılarına yapacakları kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. 


Borçlar Kanunu gereğince, ev sahibinin kiracısına yapacağı yıllık zam oranları Üretici Fiyat Endeksi oranlarında yüksek olamıyor. Bu hususla ilgili açıklamaya Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde yer veriliyor. 


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. 


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamış ise kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor. 


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirleniyor.


Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebiliyor. Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre ev sahipleri kiracılarına yüzde 9,46 oranında kira zammı yapabilecek. 



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 



Geri Dön