29 / 04 / 2024

Dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır?

Dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz kiralamalarında sözleşme süresinin dolması ve yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. Kira zamları yıllık olarak belli kurallar dahilinde yapılıyor. Peki, dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır?



Dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşme süresinin dolması ve yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. Kira zamları yıllık olarak belli kurallar dahilinde yapılıyor.


Ev ve dükkanlardaki kiracılara yapılacak zam farklı oranlarda hesaplanıyor. Borçlar Kanunu gereğince evdeki kiracı için ÜFE oranları zorunluluğu bulunurken, işyerindeki kiracıya yapılacak zamda böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Peki, dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır?


Kira hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Haziran ayı enflasyon oranlarına göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,56 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,09 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,45 artış gerçekleşti.


Dükkan kira sözleşmesinde ÜFE oranları belirtildiyse; %6,52 oranında, TÜFE oranları belirtildiyse; %8,09 oranında zam yapılıyor.  


Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön