16 / 05 / 2024

dükkan kiracıları zam oranları

dükkan kiracıları zam oranları

Taşınmaz kiralamalarında sözleşme süresinin dolması ve yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. Kira zamları yıllık olarak belli kurallar dahilinde yapılıyor. Peki, dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır?

Yüzde 25 zam sınırı kaos nedenidir: Geliri yüksek kiracılar evleri bırakmıyor! 

Ev sahipleri de kiracılar da sık sık sosyal medya üzerinden yaşadıkları mağduriyetleri anlatıyor. Mağdur bir ev sahibi, yüzde 25 zam sınırının kaos nedeni olduğuna dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Ev sahibi ve kiracı kavgasında düğüm: İki taraf da mağdur! Ev sahipleri mi, kiracılar mı haklı? 

Yüzde 25 zam sınırı ile başlayan anlaşmazlıklar büyüyor. Kiracılar istenen evraklardan, ev sahipleri de kira ödemeyenlerden mağdur. Peki kim haklı? 

Kiracılar dikkat! Kiracılar tadilat yaptığı zaman masrafı kiradan düşebilir mi?

Kiralık evlerde yapılan tadilatlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirebiliyor. Buna göre, bir kiracı tadilat masrafının kiradan düşme hakkına sahip midir?

1942'de kiracılarına fahiş zam yapan ev sahibinin sonu mahkeme oldu!

1942'de Beyoğlu Gümüşsuyu Caddesi'nde 3 dairesi olan bir ev sahibi kiracılarına fahiş zam yapması üzerine mahkemelik oldu.

1952'de Kira Tasarısı Meclis'te! Konut kiralarına yüzde 50, dükkan kiralarına yüzde 150 zam!

1952 yılında Kira Tasarısı Meclis gündemine alınmıştır. Buna göre 1953'te konut kiralarına yüzde 50, dükkan kiralarına yüzde 150 zam gündeme gelmiş. 

Dükkan sahibiyle davalık olan kiracının astığı afişi görenler inanamadı: 'Esnaf arkadaşlara tavsiyem...'

Kocaeli İzmit'te dükkan sahibiyle davalık olan kiracının astığı afiş adeta ağızları açık bıraktı. Söz konusu afişte, "Kimseye güvenip elden ödeme yapmayın, benim gibi mağdur olup aynı zamanda hem işinizden hem de paranızdan olursunuz" ifadeleri yer aldı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor mu? Meclis'in gündemi belli oldu!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar gün gün katlanıyor. Gündeme sık sık 'Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor mu?' sorusu geliyor. İşte son dakika gelişmesi...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Tahliye taahhüdünün noterde yapılması şartı geliyor!

Yüzde 25 zam sınırı sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşananlar sık sık günden oluyor. Avukat Emrah Yavuzcan, tahliye taahhüdüne dikkat çekti ve X sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kiracılar artık yüzde 24’ün üstünde zam yapmak için şart koşuyor! Hedef 12 yıl daha oturmak...

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim artarken, yüzde 25 sınırlaması nedeniyle ev sahiplerinin mağduriyeti giderek artıyor. Gazeteci Melis Alphan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kiracısının zam için şart koştuğunu amacının da evde 12 yıl daha oturmak olduğunu söyleyerek isyan etti

2024 kira artış oranı hesapla! Dükkan, iş yeri, konutlarda kira artış oranı ne oldu? Mart 2024 TEFE TÜFE oranları!

Mart ayının gelmesiyle binlerce kişi kiralarını yenilecek kiracılar ve ev sahipleri kira artış oranlarının ne kadar olduğunu araştırıyor.2024 Mart ayı dükkan, iş yeri, konut kira artış oranı belli oldu mu, yüzde kaç? 2024 TÜİK TEFE TÜFE oranları...

Hanelerin yüzde 73'ü kira vermiyor, kiracıların büyük kısmı piyasadan daha düşük kira ödüyor!

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2023 yılı sonuçlarına göre, oturulan konuta sahip olanların oranı 2022'ye göre 0,5 puan azalarak 2023'te yüzde 56,2 oldu. Ekonomist Nejat Özonay, "Hanelerin yüzde 73'ü kira vermiyor, kiracıların büyük kısmı piyasadan daha düşük kira ödüyor" dedi. İşte o paylaşım

Kiracılar dikkat! Doğalgaz dönüşümü yapılan evde kiraya ek zam gelir mi? 

Kirada bulunan evlerin doğalgaz dönüşümü yapılması halinde ev sahipleri de bu dönüşümden faydalanarak kiraya ek zam yapmak için kiracı ile karşı karşıya gelebiliyorlar. Peki, kiracılar böyle bir ek zammı kabul etmek zorundalar mı?

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki her konu gündemde yerini koruyor. Bir kiracı bulunan evde ev sahibinin değişmesi halinde kiracıların durumunun ne olacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, ev sahibi değişirse yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? 

dükkan kiracıları zam oranları Haberi

dükkan kiracıları zam oranları

Dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşme süresinin dolması ve yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. Kira zamları yıllık olarak belli kurallar dahilinde yapılıyor.


Ev ve dükkanlardaki kiracılara yapılacak zam farklı oranlarda hesaplanıyor. Borçlar Kanunu gereğince evdeki kiracı için ÜFE oranları zorunluluğu bulunurken, işyerindeki kiracıya yapılacak zamda böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Peki, dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır?


Kira hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Haziran ayı enflasyon oranlarına göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,56 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış...