29 / 04 / 2024

Kira beyannamesi süresi 2018 bitti mi?

Kira beyannamesi süresi 2018 bitti mi?

Geçtiğimiz sene kira geliri elde ederek bu sene vergi mükellefi olanlar için kira beyannamesi süresi 2018 bitti mi? Kira beyannamesi en son ne zaman verilecek?



Geçtiğimiz sene konutta 3 bin 900, işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek kira geliri olanlar bu sene kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor.

Beyanname sürecinde hesaplanan kira gelir vergisi için ilk taksit ödemeleri Mart'ta, ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.

Kira gelir vergisi beyannamesi; kayıtsız (adi) posta ile gönderilmiş veya özel dağıtım şirketleri tarafından getirilmiş ise vergi dairesi evrak kayıt tarihinde, kayıtlı posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi, Kurye vb.) ile gönderilmiş ise zarfın üzerine PTT tarafından tatbik edilen kabul tarihinde verilmiş sayılıyor. 

Beyanname internet üzerinden "Hazır Beyan Sistemi" ile de verilebiliyor. Hazır Beyan Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Ölüm halinde kira gelir vergisi beyannamesi
Ölüm halinde kira gelir beyannamesi ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor.

Vefat eden mükelleflere ait - ölüm tarihinin içinde bulunduğu takvim yılı başından ölüm tarihine kadar olan döneme tekabül eden (GMSİ+ÜCRET+DKİ+MSİ) - kıst dönem beyannameleri (1001 D Kodlu Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi) http://ebeyanname.gib.gov.tr/index.html adresindeki Beyanname Düzenleme Programı (BDP) üzerinden elektronik ortamda 27 Aralık 2017 tarihinden itibaren verilebiliyor.

Kira beyannamesi süresi bitti mi?
Kira beyannamesi verme süresi bitmedi. Vergi dönemi başında açıklanan 1-26 Mart tarihleri, GİB tarafından uzatıldı. Kira beyannameleri için son tarih 2 Nisan oldu. Buna göre vergi mükellefleri beyanname vererek ödemelerini 2 Nisan'a kadar yapabilecek.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön