30 / 04 / 2024

Kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?

Kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?

Kira gelir vergisi mükelleflerinin öncelikle beyanname vererek kira gelir vergisini Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödüyor. Peki, zamanında kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?



Kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?

2014 yılında meskenlerde 3.300 TL'den; işyerinde ise 27.000 TL'den yüksek gelir elde eden kimseler, gelir vergisi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisi mükelleflerinin öncelikle beyanname vererek kira gelir vergisini Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödüyor.


Vergi için beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Beyannameler, vergi dairesine gidilerek verilebiliyor.


Buna karşın vergi dairesine gidecek vakti olmayanlar, internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de beyannamelerini verebiliyor.


Ayrıca, beyan vermek için hem vergi dairesine gidemeyen, hem de internet kullanamayan yaşlı ev hasta mükellefler için de ayrı bir uygulama bulunuyor.


Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor. Peki, kira beyannamesi vermeyen ne kadar ceza öder?


Kira beyannamesi vermeyen ceza öder mi? Ne kadar ceza öder?

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 25 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.



Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine nasıl girilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön