01 / 05 / 2024

Kira beyannamesi vermeyenler dikkat: Süre doldu ama pişmanlık indirimi var! Ceza ödememek için hemen bunu yapın!

Kira beyannamesi vermeyenler dikkat: Süre doldu ama pişmanlık indirimi var! Ceza ödememek için hemen bunu yapın!

Kira, ücret ve değer artış kazancı gibi gelirlerini beyan etmeyenler için pişmanlık indirimi gündeme geldi. İşte detaylar... 



Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, kira, ücret ve değer artış kazancı gibi gelirlerini beyan etmeyen yüz binlerce mükellef belirlerken  bunların cezai işlem uygulanmadan "pişmanlık" hükmünden faydalanarak vergi borçlarını ödeme imkanı var. 

GİB'den edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz sene elde edilen gelirlere ilişkin 1 Mart'ta başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan tarihinde sona erdi. 

Bu dönemde kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1 milyon 811 bin mükellef tarafından beyanname verildiği belirlendi. 

Kira beyannamesi vermeyenler dikkat: Süre doldu ama pişmanlık indirimi var! Ceza ödememek için hemen bunu yapın!

Açıklanan rakamlara göre; kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar kapsamında verilen beyannamelerle 399,2 milyar TL matrah ve 126,9 milyar TL vergi beyan edilmiş oldu. 

Bu çerçevede geçtiğimiz seneye oranla beyanname sayısında yüzde 27, matrah miktarında yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 yükseliş olduğu belirlendi. 

Başkanlık, kira ve ücret gibi gelirleri için beyanname veren 1,8 milyon mükellefin yanı sıra ticari, zirai ya da serbest meslek kazancı açısından bildirim yapan 2,6 milyon mükellefe SMS  yolladı ve beyannamelerini zamanında verdiği için teşekkür etti.

Kira beyannamesi vermeyenler dikkat: Süre doldu ama pişmanlık indirimi var! Ceza ödememek için hemen bunu yapın!

GİB, beyan döneminin bitmesinden sonra kira, ücret ve değer artış kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri de tespit etti. 

Bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idaresi başta olacak şekilde çok sayıda kurumdan elde edilen bilgiler kullanılarak yapılan analizler sonucunda, kiraya verdiği evlerden elir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 362 bin mükellefin olduğu belirlendi. Gelir İdaresi, 15 bin mükellefin de iş yeri şeklinde kira geliri elde ettiği yerler üzerinden beyanda bulunmadığını tespit etti. 

Bankalar, gayrimenkul değerleme şirketleri ile tapudan alınan bilgiler karşılaştırıldı. Sonuç olarak 5 sene içindeki gayrimenkul alım satımı sebebiyle gelir vergisine tabi değer artışı kazancı elde eden ancak beyanname vermeyen 32 bin mükellef olduğu ortaya çıktı. 

Ayrıca, bankalar ve Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan bilgilerle muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden elde edilen veriler sonucunda ücret gelirini beyan etmeyen mükellefler de araştırıldı ve tek işverenden 1,9 milyon TL'den fazla ücret alan 6 bin 800 kişi ve birden fazla işverenden ücret alan 6 bin 300 kişi olacak şekilde 3 bin 100 mükellefin ücret gelirleri için beyanname vermediği belirlendi. 

Kira beyannamesi vermeyenler dikkat: Süre doldu ama pişmanlık indirimi var! Ceza ödememek için hemen bunu yapın!

Başkanlık, söz konusu mükelleflerin vergi dairelerine bildirilmesi kapsamında çalışmalara başladı, kısa süre içinde bu bildirimlerin yapılması bekleniyor.

Bu arada, 2023 yıında kira geliri, ücret ya da değer artış kazancı elde etmesine karşın beyanname vermeyen mükelleflerin, vergi daireleri tarafından gerekli işlemlere başlanmadan önce pişmanlıkla bildirim yapma fırsatı bulunuyor. 

Pişmanlıkla beyanname verildiği zaman vergi cezası kesilmeden vergi ödemesi yapılıyor. 

Beyannameler Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla verilebiliyor ve ergi de yine bu sistem üzerinden banka kartı ya da kredi kartı ile çevrim içi şekilde ödenebiliyor. 

Vergi dairesinin yazısı üzerine beyanname verilirse, bu durumda vergiler cezalı kesiliyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin sosyal mdya hesabından bir açıklamada bulundu ve "Şimdiye kadar gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettik. Beyanname vermeyen mükelleflerimizi ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız" ifadelerini kullandı. 

Arsa kredisi hangi bankalarda var? Arsa kredisi hesaplama 2024! Bankalar tek tek duyurdu!

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki gerilim arap saçına döndü! Kira anlaşmazlıklarında dava sayısı yüzde 80'e ulaştı

MG Nisan 2024 fiyatlarını tek tek açıkladı! Fiat Egea'dan bile daha ucuza 0 otomobil fırsatı!


Geri Dön