27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi formu!

Kira gelir vergisi beyannamesi formu!

Kira geliri elde eden mal sahipleri tarafından kira gelir vergisi ödeniyor. Bu vergi için beyanname yalnız istisna bedelinden yüksek kira geliri olanlar tarafından veriliyor. İşte kira gelir vergisi beyannamesi formu...



Kira gelir vergisi beyannamesi formu!

Kira geliri elde eden mal sahipleri tarafından kira gelir vergisi ödeniyor. Bu vergi yalnız istisna bedelinden yüksek kira geliri olanlar tarafından ödeniyor.


1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihileri arasında taşınmaz kiralamalarında meskenlerde istisna bedeli 3.600 TL; İşyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi. Belirlenen bu bedelden yüksek gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Kira bedelinin olmaması veya düşük olması..

Gelir vergisi kanunu gereğince mesken ve işyerini kiraya veren mal sahipleri elde ettikleri kira geliri için vergi ödüyor. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır. 


Buna göre;

-Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

-Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir.


Bina ya da arazi için kira takdiri veya tespiti yapılmamışsa emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin % 5’idir.


Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin %10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10’udur.


Kira gelir vergisi beyannamesi..

Kira gelir vergisi beyannamesi 1 Mart - 25 Mart tarihleri arasında verilebiliyor. Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Ayrıca, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi formu için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sayfasına giriş yapabilirsiniz. " http://www.gib.gov.tr/index.php?id=274 "


Kira gelir vergisi ne kadar ödeyeceğim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön