30 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal kiralamalarından gelir elde edenler tarafından ödeniyor. Kira gelir vergisi ödemeleri için son 1 hafta bulunuyor..



Kira gelir vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal kiralamalarından gelir elde edenler tarafından ödeniyor. Vergi, geçen sene içerisindeki kira gelirleri için veriliyor.


Kira gelirlerinin vergilendirilmesi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Elde edilen bu gelirin istisna bedelinden yüksek olması halinde vergi mükellefi olunuyor.


Ancak gelirin bu istisna bedelinin altında kalması halinde vergi ödenmiyor. 


2015 yılında, İstisna bedelleri 2015 yılında; Meskenlerde 3.300 TL olarak; İşyerlerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi.


İstisnadan yüksek geliri olanların öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


Kira gelir vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Vergide ilk taksit Mart ayında, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödeniyor. Buna göre, kira gelir vergisi ödemeleri için son 1 hafta bulunuyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman oldu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön