Kira geliri 9 bin 500 lirayı aşanlar hemen baksın! Tek tek açıklandı! Bu tarihe kadar yapmak zorunlu!
Kira geliri 9 bin 500 lirayı aşanlar hemen baksın! Tek tek açıklandı! Bu tarihe kadar yapmak zorunlu! Dünya Gazetesi köşe yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, bugünkü köşesinde konut kira beyanını kaleme aldı
Gelir Vergisi Kanununun 70'inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi sonucunda elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” şeklinde tanımlanıyor ve bu gelirler belirli şartlarda gelir vergisi ile beyana tabi tutuluyor.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, bugünkü köşesinde konut kira beyanını kaleme aldı.
Konut sahipleri tarafından 'konut kira geliri elde eden gerçek kişilerin vergilemesi, beyanname verme sınırı, istisna tutarı, istisnadan faydalanamayacak olanlar, hazır beyan sistemi' konuları sık sık araştırılıyor.
Kira geliri 9 bin 500 lirayı aşanlar hemen baksın! Tek tek açıklandı! Bu tarihe kadar yapmak zorunlu!
Dünya Gazetesi köşe yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, konut kira gelirlerinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2022 yılı için 9 bin 500 lirasının gelir vergisinden istisna olduğunun altını çizdi.
Bu kapsamda, istisna tutarı iş yeri kira gelirleri için geçerli sayılmıyor. Yazısında "Konut kira geliri elde eden kişilerin, istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmamakta" ifadelerine yer veren Yıldırım, kira gelirini beyan etmeyenler ile eksik beyan edenlerin de bu istisnadan yararlanamayacağını belirtti.
"Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanır" diyen Mahmut Bülent Yıldırım, iş yeri kira gelirine istisna uygulanmadığını yineledi.
Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanların da konut istisnasından faydalanamayacağını aktaran Yıldırım, 2022 yılı içerisinde 9 bin 500 liradan fazla mesken kira gelirinin yanında, ayrı ayrı veya birlikte elde edilen ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların gayri safi tutarları toplamı 250 bin lirayı aşanların, konut istisnasından faydalanamayacağının altını çizdi.
Bir mükellefin birden çok konuttan kira geliri elde etmesi durumunda istisna tutarı, kira gelirleri toplamına bir kez olacak şekilde uygulanıyor.
Bir konuta birden çok kişinin ortak olması durumunda, bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, her bir ortak için 9 bin 500 liralık istisna da ayrı ayrı uygulanıyor.
Yazısında "Hazır Beyan Sistemi, beyana tabi gelirleri sadece Ücret, Kira, Menkul Sermaye İradı ile Diğer Kazanç ve İratlarından ibaret olan mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından beyannamelerinin hazırlanarak internet ortamında onayına sunulduğu bir sistem" bilgisine de yer veren Yıldırım, mükelleflerin sisteme girerek, önceden hazırlanmış lan beyannameyi kontrol edip, kontrol sonrası değişiklikleri yaptıktan sonra beyannameyi onayladığını belirtti.
Yıldırım, https://www.gib.gov.tr/ ve https://hazirbeyan.gib.gov.tr/#/ adreslerinden hazır beyan sistemine giriş yapılabildiğini dile getirdi.
Elektronik beyanname haricinde beyanname verilebilir mi?
Kira Geliri Beyannameleri; -Vergi dairesinden alınan kullanıcı kodu, parola ve şifre ile mükellefin kendisi ya da 3568 sayılı Kanun gereği elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile elektronik beyanname aracılık sözleşmesine imza atılarak, e-Beyanname Sistemi ile elektronik ortamdan, -Bağlı olunan (ikametgâhın bulunduğu yer) vergi dairesine kâğıt ortamında elden, -İkametgâh adreslerine bağlı olmadan herhangi bir vergi dairesinden verilebiliyor.
Kira geliri 9 bin 500 Türk Lirası'nı geçen gayrimenkul sahiplerinin, 31 Mart 2023 tarihine kadar beyanname vermeleri ve kira vergisini ödemesi gerekiyor.
İstanbul'daki 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Bakan Kurum tek tek açıkladı!
İstanbul'da 3 milyon 500 bin kişi kötü zeminde yaşıyor!