02 / 05 / 2024

Kira geliri elde edenler dikkat! Beyannameler nasıl veriliyor?

Kira geliri elde edenler dikkat! Beyannameler nasıl veriliyor?

Kira beyannamesi Mart'ın son günlerine doğru vatandaşların merak ettiği konulardan oldu. Konut ve iş yeri sahibi olan kişilerin gündeminde olan kira gelir beyannamesi her yıl düzenli şekilde veriliyor. Peki kira gelir beyannamesi nasıl verilir? İşte detaylar...



Kira beyannamesi Mart'ın son günlerine doğru vatandaşların merak ettiği konulardan oldu. Konut ve iş yeri sahibi olan kişilerin gündeminde olan kira gelir beyannamesi her yıl düzenli şekilde veriliyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre; kira geliri elde eden vatandaşlar, e Devlet giriş sayfası Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresinden beyannamelerini verebiliyor. 

Kira geliri elde edenler dikkat! Beyannameler nasıl veriliyor?

2021'e ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini ödemeyenlere ise ceza kesilecekı. Peki, kira beyannamesi ne zaman verilir? İşte, kira gelir beyannamesi verme tarihleri...

Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermekle yükümlü. Ölüm durumunda ise beyannameyi ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar verir.

Beyanname, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine verilir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının olduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.

Kira geliri elde edenler dikkat! Beyannameler nasıl veriliyor?

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR? 

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri durumunda vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanarakyıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri iletebilecekleri gibi gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda yollayabilecekler.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenir. Hesaplanan vergi;

- Vergi tahsiline yetkili olan banka şubelerine,

- Bağlı bulunulan vergi dairesine ödenir.

Kira geliri olanlar dikkat! İşte beyanname şartları!


Geri Dön