04 / 11 / 2024

Kira geliri elde edenler dikkat! 

Kira geliri elde edenler dikkat! 

Kira geliri elde edenlerin 25 Mart’a kadar beyannamelerini doldurmaları gerekiyor. Yıllık 4 bin 400 TL ve altında konut kirası elde edenler ise beyanname vermeyecek, vergi ödemeyecek...




Gelir vergisi beyannamelerinin doldurulduğu Mart ayıyla birlikte mükelleflerin telaşı başladı. Kira gelir vergisi, bu ay beyannamesi verilecek en önemli vergilerden biri. Takvim'de yer alan habere göre; Kirada ev ve işyeri olanlar, 2018'de yıllık 4 bin 400 liranın üzerinde gelir elde edenler; beyanname verip, vergisini ödemek zorunda. Vatandaşlar 25 Mart'a kadar kira beyannamesi dolduracak. Yıllık geliri 4 bin 400 lira ve altında olanlar ise vergiden muaf. Beyanname vermiyor, vergi ödemiyorlar. İşte kira geliri vergisinde merak edilenler:

BEYANNAME NEREYE VERİLİR?

- Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında, 
- İkametgahın bulunduğu vergi dairesine kağıt ortamında, 
- Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile sözleşme imzalanarak e-Beyanname sisteminden verilebilir.

NE ZAMAN, NEREYE ÖDENECEK?

Birinci taksit için son ödeme tarihi 1 Nisan olarak belirlenirken, ikinci taksit için bu süre 31 Temmuz olarak belirlendi. Ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilir..

İNTERNETTEN BEYANNAME NASIL VERİLİR?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlanarak internette mükelleflerin onayına sunulan sistem ile beyanname verilebilir. Mükellefler; kimlik bilgilerini girip güvenlik sorularını cevaplayarak, İnteraktif Vergi Dairesi şifreleri ile; şifre yok ise anında dairenin internet sayfasından 'Kayıt Ol' ile online şifre edinerek, İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak (Şifre yoksa herhangi bir vergi dairesinden ücretsiz alınabilir) e-Devlet üzerinden sisteme giriş yapabilir.

GÖTÜRÜ GİDER YÖNTEMİ NEDİR?

Beyanname verecek mükellefler 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yönteminden birisini tercih edecek. Götürü giderde; 4 bin 400 liralık istisna düşülmüş kira gelirinin yüzde 15'i direkt (belgeye ihtiyaç duymadan) kira gelirinden düşülüp kalan tutarın üzerinden vergi hesaplanır. Götürü gideri tercih edenler 2 yıl bu usulden dönemez..

GERÇEK GİDER YÖNTEMİ NEDİR?

Gerçek gider yönteminde; gider belgelerinin toplamına göre vergi hesabı değişir. Belgelerin 5 yıl saklanması gerekiyor.

EMEKLİ MUAF TUTULUYOR

Kira vergisinden muaf olunan durumlar var. İşte bu durumlar:
 Bir evi bulunan ve geliri olmayan emekli, işsiz, ev hanımı olunması..

Kira geliri elde edenler dikkat! 

İŞTE "NE KADAR ÖDENECEK" SORUSUNUN CEVABI

 

Kira geliri beyannamesinde vergi avantajları!

10 soruda kira beyanı!
 


Geri Dön