Kira krizi yeniden alevlendi! Onlar da kiralara artış sınırı talep ediyor!
Alışveriş merkezleri pandemi döneminde markalara ciddi destekler sağlayarak kiraların önemli bölümünden feragat etti. Şimdi de kur artışıyla eriyen kiralar ile beraber iki taraf arasındaki kira krizi tekrar gün yüzüne çıktı. Perakendeciler, konuttaki gibi işyeri kiralarına da artış sınırı istiyor.
Alışveriş merkezleri (AVM) yönetimleri ile markalar arasındaki kira krizi gün geçtikçe büyüyor. AVM’ler pandemi sürecinde markalara ciddi destekler sunarak kiraların önemli bölümünden feragat etmişlerdi. Şimdi kur artışıyla eriyen kiralar ile beraber iki taraf arasındaki kira krizi tekrar gün yüzüne çıktı. AVM temsilcileri, kiraların dövizden Türk Lirası’na dönmesi ile birlikte her şeyin tepetaklak olduğunu, borçların hâlâ döviz olarak sürdüğünü belirtti.
Kiraların dengelenmesi gerektiğini ifade eden marka temsilcileri ise, markalarla mülk sahiplerini karşı karşıya getirmeden kamu otoritesinin devreye girmesinin şart olduğuna vurgu yaptı. Perakendeciler, enflasyonun kontrol altına alınmasına katkı amacıyla evlerde olduğu gibi geçici bir süre, örneğin gelecek yılın sonuna kadar işyeri kiralarına yüzde 60 artış gibi bir sınırlama getirilmesini öneriyor.
KİRALAR TL’YE DÖNDÜ, BORÇLAR DÖVİZ KALDI
Dünya gazetesinden Mehtap Halıcı'nın haberine göre, 2018’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ülkedeki döviz bazlı kiraların TL’ye döndüğünü söyleten Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, “Dolar 9 kat artarken, gömlek 9 kat pahalanırken biz yalnızca kiralarımızı 4,5 kat artırdığımızda aradaki fark o yatırımların perişan olmasına neden oluyor” şeklinde konuştu. Perakendecilerin şu anda çok iş yaptığını söyleyen Şapkacı, “Bir ara AVM’ler kraldı. Fakat kiraların dövizden TL’ye dönmesi ile beraber her şey tepetaklak oldu. AVM yatırımcılarının bir bölümünün borçlarını ödemesine karşın borçlar hâlâ döviz olarak sürüyor. Bu durumdan mustaripler” dedi.
AVM yönetimlerinin markalara ihtarname çektiğinin altını çizen Nuri Şapkacı, perakendeciyle bir araya gelerek anlaşmaya çalıştıklarını kaydetti. Şapkacı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kimi rasyonel perakendeciler haklı olduğumuzu belirtiyor. Esasında yüzde 80-90’ıyla bir biçimde anlaşıyoruz. Kimse davalık olmaya yanaşmıyor. Olabildiği kadarıyla anlaşmaya çalışıyorlar. Perakendeciler de ‘Kâr marjlarımız azaldı’ diyor. Hammadde ve maliyetler yükseldi ve her şeyin fiyatı arttı. Tabii her marka için farklılık değişkenlik gösterebilir.”
Çiftçilerden mesaj! 'Destekler artsın, ödemeler nakit yapılsın'
İş Bankası az önce açıklandı! Başvuruyu eksiksiz yapana tam bu kadar para hediye!
Sanayi üretimi son bir yılın zirvesine çıktı! Yıllık bazda yüzde 7,4 arttı!