Kira ödemelerinde makbuz olmalı mı?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Ev sahibim sözleşmeye kira bedeli olarak 450 TL yazdı ama ben 800 TL ödüyordum. Şimdi beni kiralarını ödemedim diye icraya vermiş. Bu durumda ne olur?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Ev sahibim sözleşmeye kira bedeli olarak 450 TL yazdı ama ben 800 TL ödüyordum. Şimdi beni kiralarını ödemedim diye icraya vermiş. Bu durumda ne olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Okuyucumun durumu detaylı şekilde incelemeyi gerektiriyor. Önce genel kurala bakalım. Kira sözleşmesinde aylık kira olarak ne yazıyor ise kira bedeli odur. Bu bir. Ancak kira sözleşmesi yapıldıktan sonra zaman geçmiş, araya yıllar girmiş ise bu halde her yeni dönemde kiraya zam geleceği için mutlaka kira sözleşmesindeki rakama bakılmaz, zamlı kira bedeline bakılır. Şayet okuyucumun olayı sözleşme yapıldığı döneme ait ise aylık kira 450 TL’dir. Bu, şimdi kira bedelinin ne olduğu konusunda açıklama.
★ ★ ★ ★ ★
Ev sahibi icra takibi yapmış. İyi ama takipte ne istiyor? Acaba 450 TL’nin ödenmediğini mi iddia ediyor? Yoksa 450 TL’nin ödendiğini kabul ediyor da 800 TL’nin farkının yani 350 TL’nin ödenmediğini mi iddia ediyor. Net bir yanıt verebilmem için bunu da bilmem gerekir. Şayet hiç kira ödenmediği iddiası varsa ödeme makbuzlarının ibrazı ile takibe itiraz edilebilir. Ancak endişem de yok değil. Bizde yanlış bir alışkanlıkla kira bedelleri makbuz olmadan elden ödenir. Bu halde de ödendiğinin ispatı çok zordur. Bunu bilen bazı kiralayanlar durumu fırsat bilip aldığı kira bedellerini inkar eder. Bu nedenle de kira almadığını iddia ile birlikte tahliyeyi de talep eder. Acaba okuyucumun durumu bu mu? Şayet durum bu ise biraz sıkıntıya düşebilir. Ancak elbette tek önerim, ödediği kira bedellerinin makbuzunu ibraz ile yedi gün içinde takibe itiraz etmesidir.