23 / 12 / 2024

Kira şerhi damga vergisi!

Kira şerhi damga vergisi!

Kira sözleşmelerinin tapuya şerhler sütununa işlenmesi, kira şerhi olarak ifade ediliyor. Kira şerhinde bazı harçlar ve vergilerin ödenmesi gerekiyor. İşte kira şerhi damga vergisi ve detayları...



Kira şerhi damga vergisi!

Gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında yapılan kiralama işlemi için düzenlenen kira sözleşmesinin tapuya işlenmesi, kira şerhi olarak karşımıza çıkıyor. Kira şerhi için bazı masrafların gözden çıkarılması gerekiyor.


Söz konusu kira şerhinin yapılabilmesi için kira sözleşmesinin noterde düzenlenmesi ve kiracıya şerh yetkisinin verilmiş olması gerekiyor.  Kira sözleşmesi noterde yapılmaması halinde ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisinin kiracıya verilmemesi halinde ise taşınmaz sahibinin başvurusu ve akit sırasında imza atması gerekiyor.


Kira şerhi tahsili için sözleşme süresine göre hesaplanacak kira toplamı ve sözleşmede süre belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden; binde 5.94 oranı baz alınıyor. 


Kira şerhi damga vergisi..

Kira şerhinde damga vergisi noterce düzenlenmeyen kira sözleşmelerinin şerhinde söz konusu oluyor. Damga Vergisi Kanununca binde 1.5 oranında damga vergisi tahsil ediliyor. Ayrıca döner sermaye işletmesinin belirlediği tarife üzerinden ücret alınıyor.


Kira şerhi için gereken belgeler..

-Kiralanan yerin tapu senedi, 

-Kira sözleşmesi,

-Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, 

-İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge,

-Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları ( Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi). 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön