Kira

Kira sorunu gündemden düşmüyor: Her semte özel taban-tavan fiyat ve rayicin yüzde 6'sı önerisi!

Fahiş kira bedellerine karşı her semte özel tavan ve taban fiyatların bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, kira bedellerine sınırlama önerisini de gündeme getirdi. İşte ayrıntılar...

Son senelerde kontrolsüz ve gelişigüzel şekilde yükselen kira bedelleri, vatandaşları zor duruma düşürüyor. Sektör temsilcileri, kronikleşen sorun ile ilgili çözüm önerilerini peş peşe sıralıyor. 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Türkiye'deki keyfi kira artışlarının ciddi mağduriyetlere neden olduğuna ve artık mutlaka bir sisteme bağlanması gerektiğine dikkat çekti. 

BÜYÜKŞEHİRLERDE SEMTE GÖRE KİRA TAVAN-TABAN FİYAT UYGULAMASI OLMALI 

Sabah Gazetesi'nden Murathan Yıldırım'ın haberine göre; Hakan Akçam, her semte özel olarak belirlenecek tavan ve taban fiyatların bir an önce yürürlüğe alınması gerektiğine dikkat çekti. 

Akçam, konuya ilişkin açıklamasında "Örneğin Almanya'da kira endeksi modeli uygulaması yapılıyor. Bu model, ülkede kira artışlarını sınırlayan, taban ve tavan kiraları ortaya koyan önemli bir kira düzenlemesi olarak ön plana çıkıyor" dedi. 

Akçam, bu yönteme göre kiraların, aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtması gerektiğini söyledi ve "ABD'de ise kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor" bilgisini verdi. 

Birleşik Krallık ve İsveç'te de benzer uygulamaların yürürlükte olduğunun altını çizen HAkan Akçam, "Birleşik Krallık'ta yürürlükte olan Kira Yasası ile kiraların adil olmasını sağlamak için, kira bedellerinin bağımsız bir kira memuru tarafından belirlendiği bir sistem baz alınıyor. İsveç'te Kiracılar Birliği ve Ev Sahipleri Derneği arasında ulusal düzeyde müzakereye imkan veriliyor. Bu şekilde herhangi bir anlaşmazlıkta benzer konumlardaki benzer dairelerin kira seviyeleri dikkate alınıyor" diye konuştu. 

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Türkiye'de de en azından büyükşehirler için semte göre 'tavan-taban fiyat' uygulamasına geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KİRA ARTIŞINA SINIR GETİRİLMELİ

Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren de fahiş kira  yükselişlerinin engellenebilmesi için bölgesel bazda tavan fiyat uygulamasının hızla hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Kira bedellerinin özellikle son 3 yıldır ciddi yükselişlere maruz kaldığının altını çizen Tren, "Doğrudan ya da dolaylı olarak görülen kira yükselişleri, yaşanan yüksek enflasyonun da nedenlerinden birisi. Kira artışlarının önüne geçilmesi durumunda enflasyonda da gerilemeye neden olacaktır. Çözüm, kira artışlarına mutlaka bir sınır getirilmesi, gerek belediye gerekse de sokak rayiç bedelleri üzerinden kiraların tespitinin sağlanmasıdır" dedi. 

KİRALARDA RAYİÇ BEDELİN YÜZDE 6'SI BAZ ALINSIN 

Bora Tren, tavan fiyat belirleme yöntemine ilişkin önerisini de paylaştı ve şunları söyledi: 

"Bölgesel olarak evin durumuna göre tavan sınırlandırması getirilebileceği gibi belediyelerdeki konut rayiç bedelinin yüzde 6'sını geçmeyecek şekilde de kira bedeli belirlenebilir. 1 milyon TL'lik bir rayiç bedel var ise yüzde 6'sı yıllık olarak 60 bin TL'dir. Aylık kira miktarı da 5 bin TL'ye denk gelir. Konut kiralarının yanında iş yeri kiralarına da bir tavan sınırlandırması mutlaka koyulmalıdır. Kiralar doğrudan işletmelerin giderlerini de etkiliyor. Bu çerçevede tavan fiyat modeli çok rahatlıkla ülkemizde uygulanabilecek bir sistem."

Vatandaş konuta erişemiyor! Ne yeni bir ev alınabiliyor ne de kiralar ödenebiliyor!

Kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor! Kira tespit davasında bu 11 maddeye dikkat!

Asgari ücret 3 bin 798 TL, memur emeklisi maaşı 482 TL, en düşük emekli maaşı 391 TL eridi! Maaşlarda büyük kayıp!