Sektörel

Kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılacak!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren bazı işlemlerin artık e-Devlet üzerinden yapılacağını duyurmasının ardından Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan yeni düzenlemenin konut piyasasını nasıl etkileyeceğini açıkladı.  

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren bazı işlemlerin artık e-Devlet üzerinden yapılacağının açıklanmasının ardından yeni dönemde konut piyasasında nelerin değişeceğini kaleme aldı. İşte Hızalan'ın o yazısı... 

Cevdet Yılmaz kısa sürede e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilecek yeni işlemleri açıkladı. Kısa sürede e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacak işlemler şunlar; e-Devlet Kapısı kullanıcıları kira kontratlarını yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler.

’Özel sigortalarım’’ bütünleşik hizmetinin kademeli olarak geliştirilmesi ile kullanıcılar tüm poliçe bilgilerine tek nokta üzerinden erişim sağlayabilecek ve işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

Mobil cüzdan uygulamasının devreye alıyoruz. Kullanıcılar internetin olmadığı ortamda da dijital cüzdanlarına aktardıkları verileri kamu hizmetlerinden faydalanırken kullanabilir duruma geleceklerdir.

Yakın dönemde yürütülen çalışmalardan biri de belediye hizmetlerinin kategorize edilmesi ve yaygınlaştırılması olmuştur.

Söz konusu çalışma ile yerel yönetimlerin dijital hizmetlerine standart getirilmiş ve belediye hizmetlerinin 12 kategori altında sunulması sağlanmıştır.

Bugün e- Devlet Kapısında 494 belediyeye ait 3.981 dijital hizmet sunulmaktadır. Ayrıca mevcut hizmetlerde
aksaklıkları gideriyor, hizmet kalitesini arttırıcı çalışmalar yapıyoruz. Yüksek öğretimde de kategorizasyon yapıyoruz.

Bu sistem üzerinden kiralar çok daha net bir şekilde oluşturulmuş olacak. E-Kontratlar, yetki belgeli emlak işletmeleri tarafından sisteme işlenebilecek. Kiraların fahiş oranda artmasının önüne geçilmesinin yanı sıra çift sözleşme gibi kiracı ve kiralayanlar arasındaki temel problem de ortadan kaldırılacak. Bununla birlikte uygulama sayesinde verilerle bölgedeki evlerin ortalama değeri de belirlenmiş olacak.

Bundan sonra ev sahipleri kira gelir vergisini ödemek zorunda. Bu artık kanuni olarak da bu sistemle birlikte yürürlüğe girecek. Günlük, haftalık evler, tatil yerleri de bu sisteme dahil olacak.

Sahte kira sözleşmeleri sona eriyor! Kiralar kayıt altına alınacak!

Kira kontratlarında E-devlet dönemi!