27 / 04 / 2024

Kira sözleşmeleri hangi gerekçeler ile feshedilebilir?

Kira sözleşmeleri hangi gerekçeler ile feshedilebilir?

Kiracı ile ev sahipleri arasında yapılan kira sözleşmelerinin nasıl sona erdirilebileceği ve nasıl feshedildiği vatandaşlar arasında merak edilen konular arasında yer alıyor. Buna göre, ev sahibi kira sözleşmesini hangi gerekçe ile feshedebilir?



Kira sözleşmeleri ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan resmi belge niteliğine sahip olan anlaşmalardır. Bu sözleşmeler doğrultusunda taraflar hak ve sorumluluk sahibi olurlar. Yapılan kira sözleşmesi her iki taraflar için de bağlayıcıdır. Sözleşmeye aykırı hareket etmenin bir bedeli mutlaka bulunmaktadır. Ev sahipleri yaptıkları bu kira sözleşmelerini nasıl sona erdirebileceklerini düşünüyorlar.

EV SAHİBİNİN KİRA SÖZLEŞMESİNİ FESHETME HAKKI VAR MI?

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmeleri hukuki kaideler ile bir anlam kazanmaktadırlar. Yasalar genellikle kiracı dostu olduğu için ev sahipleri genellikle de haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlar. Bu süreçte kira sözleşmesini feshetme hakkı ev sahiplerine pek verilmemiştir. Sadece bazı gerekçeler ile bu mümkün olabiliyor. Oysa ki kiracı kira sözleşmesinin süresi dolmadan hemen önce ev sahibine bildirim yaparak kira sözleşmesini kolaylık ile feshedebiliyor. Ev sahibinin ise böyle bir hakkı bulunmamaktadır.

Kira sözleşmeleri hangi gerekçeler ile feshedilebilir?

Ev sahibi kira sözleşmesini feshedecek eğer bunun haklı bir gerekçesi olmalıdır. Bu gerekçe de kiracının kira sözleşmesindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumlarında da ortaya çıkabilmektedir. Yine kiracının kira ödemesi yapmaması bunlardan birisidir. Fakat kira ödememek bile ev sahibine hemen sözleşme feshetme hakkı vermiyor. Ev sahibi bu durumda da kiracıya yazılı bir bildirim göndermektedir. Kiracı kirasını ödemez ise icra kanalı devreye sokulabiliyor. Bu yolla kira tahsil ediliyor ama sözleşme feshedilemiyor. Öte yandan aynı kira sözleşmesi yılı içinde bir defa daha kiracı kira ödemesi yapmazsa ev sahibi aynı işlemleri yeniden yapmak kaydıyla kira sözleşmesini feshetmek için mahkemeye başvurabiliyor.

Kiracı eğer aidat ödemesini yapmaz ise  ev sahibi kira sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Aynı şekilde eve özensiz davranan, hor kullanan, komşular ile geçinemeyerek evin kötü şöhret edinmesine neden olan, ev sahibine saygısız davranan kiracılar için de kira sözleşmesinin feshi çeşitli aşamalar neticesinde mümkün olabiliyor.

Ev sahipleri dikkat! İşte kira sözleşmesindeki bir yıl detayı! Kiracıyı çıkaramazsınız!

Kira sözleşmesini yenilemeyenler yandı!

Geri Dön