10 / 01 / 2025

Kira sözleşmelerinde zam oranı azaltılabilir mi?

Kira sözleşmelerinde zam oranı azaltılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kiracı olarak oturduğum daire satıldı. Yeni ev sahibi sözleşme sonuna kadarki süre için yeni bir sözleşme istiyor. Kiraya TEFE/TÜFE oranında zam yapılacağını bildirdi. Buna karşı herhangi bir yasal düzenleme var mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Dört yıldır kiracı olarak oturduğum daire satıldı. Yeni ev sahibi sözleşme sonuna kadar olan süre için (yaklaşık 2 ay 1 hafta) yeni bir sözleşme yapmak istiyor. Ancak yeni sözleşme yaparsam da o zaman; 1. Depozitoyu kimden/nasıl alacağım? 2. Yeni sözleşme olacağı için 6 aylık tahliye süresi geçersiz mi olacak? 3. Pandemi süresinde yaşadığım maddi sıkıntılardan dolayı kiranın arttırılmamasını talep ettim ancak TEFE/TÜFE oranında zam yapılacağını bildirdi. Buna karşı herhangi bir yasal düzenleme var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Dört yıldır kiracı olarak oturduğum daire satıldı. Yeni ev sahibi sözleşme sonuna kadar olan süre için (yaklaşık 2 ay 1 hafta) yeni bir sözleşme yapmak istiyor. Ancak yeni sözleşme yaparsam da o zaman; 1. Depozitoyu kimden/nasıl alacağım? 2. Yeni sözleşme olacağı için 6 aylık tahliye süresi geçersiz mi olacak? 3. Pandemi süresinde yaşadığım maddi sıkıntılardan dolayı kiranın arttırılmamasını talep ettim ancak TEFE/TÜFE oranında zam yapılacağını bildirdi. Buna karşı herhangi bir yasal düzenleme var mı? T.D.

*****

Önce yeni malik ile olan ilişki... Bir daire el değiştirdiğinde, önceki kiralayan ile yapılmış sözleşme aynı şartlarla yeni malik için geçerli olur. Dolayısıyla yeni malik ile yeni bir sözleşme yapma mecburiyeti yoktur. Depozitonun eski malikten alındığı beyanı artık yeni malikin sorumluluğunda olduğunu gösterir ancak bunu yazılı olarak temin etmeyi tavsiye ederim. Aksi halde bir ihtilafta eski maliki de devreye sokmak gerekir. Yeni sözleşme yapıldığında yeni malikin sahip olduğu altı ay sonra tahliye talebi geçersiz olacaktır.

*****

Peki yeni sözleşme yapılmazsa ne olur? Yeni malik okuyucumun hatırlattığı gibi kiracıya bir ay içinde ihtarname ile bilgi vermek kaydı ile altı ay sonra tahliye davası açabilir. Ancak açtığı bu davada da ihtiyacını ispat zorundadır. Ancak okuyucumun durumunun bir özelliği var. O da şu: Şayet altı aydan daha önceki bir tarihte ihtiyaç nedeni ile tahliyeyi talep etme hakkı doğuyorsa altı ayın sonunu beklemek zorunda değildir.

Yani okuyucumun mevcut kira sözleşmesi 2 ay bir hafta sonra bitiyor. İhtiyaç nedeniyle tahliye davaları kira döneminin sonunda ve bir ay içinde açılabilir. O halde yeni malik altı ayın sonunu beklemeden, iki ay bir hafta sonra okuyucumun tahliyesini talep ederek bir ay içinde bir dava açma hakkına sahip. Ama yine böyle bir davada ihtiyacını da ispat zorunda. İşte okuyucum bu hususları göz önünde bulundurarak gerekli girişimde bulunmalı, yararına olacak ise yine bir sözleşme imzalamalı.

*****

Kira ile ilgili genel bir kural vardır. Mevcut kira sözleşmelerinde kira bedeli dışında kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz. Bu hususu da bilmesinde yarar görürüm. Kira artışına gelince kira zamları TEFE/TÜFE oranında yapılmıyor, TÜİK-TÜFE-12 aylık ortalama oranında yapılıyor. Bugün için bunun altında bir zam ihtimali yok, tabii karşılıklı anlaşma dışında.


Geri Dön