28 / 04 / 2024

Kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Kiracılara hangi oranda ve nasıl zam yapılacağı Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kanun gereğince kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?



Kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu ile Gayrimenkullerin Kiralanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılarak, bu kanun kapsamında yer alan kiracılık hükümleri yürürlüğe girdi.


Yıllık kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kiracıya nasıl ve hangi oranlarda zam yapılacağı bu kanunda yer alıyor. Peki, kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?


Kira sözleşmesi yenilenen kiracıya yapılacak zam, kanunun 344. maddesi gereğince dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Kasım ayına ait ÜFE oranları şu şekilde sıralanıyor:


Ekim 2014 dönemine ait ÜFE oranları, 3 Kasım 2014 tarihinde açıklandı. Açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Yeni kira dönemindeki zamlı kira bedel hesaplamalarında kullanılacak oran ise yüzde 10,10 oldu.


Yeni kira dönemi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön