27 / 04 / 2024

Yeni kira dönemi nedir?

Yeni kira dönemi nedir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Peki, yeni kira dönemi nedir? Yeni kira dönemi için tekrar sözleşme imzalanır mı?



Yeni kira dönemi nedir?

Kiracılık hukuku, 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunda kira sözleşmesi; "Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Taraflar arasında kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli oluyor; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor. Peki, yeni kira dönemi nedir?


Yeni kira dönemi, belirli süreli kiralarda olduğu gibi, belirsiz süreli kiralarda da söz konusu olabiliyor. Kira süreleri 1 yıllık olup; 1 yılın dolması halinde sözleşmeyi feshedecek durumların olmaması halinde sözleşme 1 yıllığına yenilenmiş oluyor. Yenilenen döneme ise "yeni kira dönemi" deniyor.


Yeni kira döneminde de tarafların yaptığı sözleşme şartları aynen geçerli oluyor. Yalnız, yenilenen kira döneminde taşınmaz mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor.


Borçlar Kanununa göre meskenlerde kiracıya ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapılamıyor. Söz konusu ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Ekim 2014 dönemine ait ÜFE oranları, 3 Kasım 2014 tarihinde açıklandı. Açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Yeni kira dönemindeki zamlı kira bedel hesaplamalarında kullanılacak oran ise yüzde 10,10 oldu.


Kirada zam oranı ne olmalı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön