22 / 11 / 2024
fuzul

10 soruda yeni kira düzenlemesi!

10 soruda yeni kira düzenlemesi!

Taşınmaz malların kiralanmasında tarafların yasal hak ve sorumlulukları 6098 sayılı Yeni Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Peki tarafların kiralamadaki hakları nelerdir? İşte 10 soruda yeni kira düzenlemesi...




10 soruda yeni kira düzenlemesi!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasında tarafların yasal hak ve sorumlulukları kanunlarla düzenleniyor. Bilindiği üzere geçmiş dönemlerde bu haklar 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun ile düzenleniyordu.


Ancak 6098 sayılı Yeni Borçlar Kanunu'nun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ile 6570 sayılı bu kanun yürürlükten kaldırıldı. 


Yeni Kanunda ise kiracılık esaslarına "Dördüncü Bölüm"de yer verildi. Peki, kira hukukunda yapılan düzenlemeler nelerdir? İşte 10 soruda yeni kira düzenlemesi...


1. Kiracıdan en fazla ne kadar depozito istenecek?

Taşınmaz kiralamalarında kiracıdan alınacak depozito bedeli 3 aylık kira bedelinden yüksek olamıyor. Örneğin, aylık kira bedeliniz 1000 TL ise, kiralayan en fazla 3000 TL depozito talep edebiliyor. Mal sahibinin yasal olarak 3001 TL bile istemeye hakkı bulunmuyor.


2. Kiracıdan istenen depozito nasıl tahsil edilecek?

Yeni kanun ile depozitonun tahsil şekline de sınırlama getirildi. Kiracının, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırması gerekiyor.


3. Kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilecek?

Yıllık sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Ancak yapılacak zam meskenlerde ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Mesken kiracılarına yapılacak zamda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE oranlarının kullanılması gerekiyor.


4. İşyeri kiracısına nasıl zam yapılacak?

Kanunun 344. maddesinde yer alan üretici fiyat endeksi ile kira artış hesaplama zorunluluğu, 2020 yılına ertelendi. Buna göre 2020 yılına kadar tarafların aralarında yaptığı anlaşma sınırlarında istenilen oranda zam yapılabiliyor.


5. Döviz kiralarında artış nasıl yapılacak?

Kira sözleşmesinde kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. 


6. Kiracı kirayı ödemezse ne olacak?

Kiracı, kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak en az 30 günlük süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.


7. Kiracı aidatları ödemezse mal sahibi mi sorumlu olacak?

Apartman aidatlarından kiracı sorumlu oluyor. Ancak kiracının aidatlarını ödeyip ödemediğinin takibini mal sahibinin yapması gerekiyor. Aksi durumda kiracının ödemediği aidatlardan mal sahibi sorumlu oluyor.


8. Kira sözleşmesi bitmeden kiracı taşınmazı tahliye edebilecek mi?

Kanunen kiracının sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri vermesi halinde, kira sözleşmesinden doğan borçları ödemekle yükümlü oluyor.Ancak kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona eriyor.


9. Mal sahibi istediği zaman kiracıyı tahliye edebilecek mi?

Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.


Ayrıca, kiracının tahliyesi için kanunda belirtilen haklı nedenlerin doğmuş olması gerekiyor. Aksi durumda kiracı tahliye edilemiyor.


10. On senelik kiracı gerekçesiz tahliye edilecek mi?

1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulamaya göre; On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Yeni kira kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön